Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Интервю с г-жа Ирена Соколова,
областен управител на област Перник
Ирена Соколова e била народен представител от ПП ГЕРБ в 42, 43 и 43-то Народно събрание.
Зам.-председател на Комисия по културата и медиите, член на Комисия по образованието и науката и член на Комисия по вероизповеданията и правата на човека в НС. В периода 2014-2015 г. и от 2017 г.  до момента е областен управител на област с административен център град Перник. Наградена с отличието „Областен управител на годината”.

 

Перник и областта са сред местата в България, където са забележими темповете на развитие във всяко отношение – инфраструктурно, социално, културно, туристически. Бихте ли очертали основните причини за този подем?
Област Перник е разположена в западната част на България и включва 6 общини – Перник, Радомир, Брезник, Земен, Трън и Ковачевци. Действително е една привлекателна дестинация за заселване, за бизнес, за туризъм. Природните и географските характеристики на региона са значим наш ресурс. Заедно с това, общите усилия на държавата, местните власти и бизнеса дават възможности да се развиват нови инициативи, да се укрепват съществуващи производства, да се валоризират ценните ни културни пластове. Близостта със столицата, както и добрата комуникация и отлично уредената среда за живеене дават възможност на хората да се чувстват добре тук.

Област Перник започва успешно да развива културен и поклоннически туризъм. Какви са предпоставките за това?
На територията на Област Перник са запазени всички обичаи и традиции, които има нашият християнски род. Заедно с тях успешно съчетаваме съвременния начин на живот с усещането, че връзката с корените ни дава най-добрата сила да вървим напред. Всички ние имаме нужда да усещаме основанието на миналото в себе си. Областта притежава едно несметно богатство – множеството църкви, манастири и места за духовно поклонение, дали основание на изследователите да ни наричат „малката Света гора“. Изключително удовлетворена съм от плодотворното ни партньорство с местните общности и с Българската православна църква, което получава финансовата подкрепа на правителството, за да имаме като резултат многото на брой реновирани църкви и манастири в област Перник.

Това, което възстановихме през изминалите години, като архитектура и инфраструктура, дава своите покълнали семена. Все повече хора се възползват от новите възможности за културен и поклоннически туризъм и едновременно с това опознават красотите на областта, в която живеят и която сякаш е била непозната за тях.

Тази година, в разгара на лятото, ще се проведе Църногорският събор, за който сте обявили изключително богата програма. Бихте ли очертали акцентите!

След огромния успех и рекордния брой посетители на първото си провеждане, тази година се задава второ издание на събора (12, 13, 14 юли). Патрон на събитието е негово светейшество Патриарх Неофит. Очакваме и много официални гости. Смятам събора за единствен и неповторим, защото организацията и провеждането му са плод на усилията на много различни общности и институции, събрани около станалия емблематичен за нашия край Църногорски манастир. Мисля, че намерихме успешната формула за просперитета на всяко начинание – обединението на държавата, местната власт, бизнеса, културните общности и църквата.
Отваряме събитието с научен форум, който поставя акцент върху важна тема – Храната на бъдещето. Ще зададем темите за биологичното и екологично земеделие, но заедно с това ще поговорим за духовната храна, която приемаме, която търсим и от която имаме нужда все повече. Защото духовната обител не е нещо откъснато от нашето ежедневие. Тя е както вътре в нас, така и място, на което всички заедно можем да се съберем.

Share Button