Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

20080930085444_img_2351 Много почитан обичай в Челопеч е „Сирница“ или Сирни заговезни, известен още като кукерски празник.
Отколешна е традицията в Челопеч да се чества „Сирница“. Тя започва от Местни заговезни и продължава една седмица – така наречената Сирна неделя.
При кукерския обичай се изпълняват два основни елемента – обхождане на селото и обредното заораване и засяване. Когато обхождат Челопеч кукерите непрестанно гонят, плашат и разсмиват жителите и гостите на селото. Стремят се да защитят момите и младите жени, да потъркат ушите и да “цапнат” с чернилка ергените.
Обредите, които изпълняват кукерите със заораването са тясно свързани с трудовата дейност на хората и надеждата им плод от ниви и градини. Тяхното клатушкане символизира натежалите от зърно класове, падането на земята означава тежка жътва през годината. А боричкането и търкалянето носи здраве и успех в труда, звъна на хлопатарите пропъжда болестите и лошотиите, които спохождат хората.
По залез слънце, когато замлъкне и последния звънец, край къщите лумват огньове и започва въртенето на гурелешките. Откакто съществува, човечеството вярва в магическата и очистителна сила на огъня и затова вечерта около него се захваща обредно хоро.
Младите семейства отиват при родителите си, за да си вземат прошка и да си пожелаят “леки пости”, защото “заговявам” означава “започвам да постя” – от утре та чак до Великден. Около богатата трапеза е весело за всички и особено за малките, защото започва ламкането. На червен конец от тавана на трапезата стопанинът завързва бяла халва. Залюлява я покрай насядалите деца и всяко се стреми да хване халвата и си хапне от нея. Конецът след ламкането се съхранява от стопанката , която го връзва на опашката на кравата, за да си има две теленца.
Сирни заговезни – ламкането на халвата, въртенето на оратниците (гурелешките) позволяват на стопаните да си отпуснат душата за раздумка и песен. А пожеланията за здраве и дълголетие са взаимни. „Сирница“ привлича мало и голямо с неповторимото си богатство от багри и звуци на всички участници и публика. Челопечани с нетърпение очакват всяка година кукерския празник, който прераства в истинско неподвластно на времето народно веселие. Челопешките кукери са обичани и харесвани, участват в различни национални фолклорни фестивали и жънат множество награди. Те прославят името на Челопеч и са наша запазена марка и визитна картичка за пред света. 20080930085548_img_2353

Share Button