Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

В селото се намира най-големият гъбозавод на Балканите

Първия празник на гъбата в България отпразнуваха на 28 май в русенското село Красен. Има празник на боба, на тиквата, на ябълката, на розата защо да няма и на гъбата? Все пак, в Красен е най-големият гъбозавод на Балканите, поясни кметицата Гинка Петрова. Затова и селото е избрано за „столица” на гъбата. Амбицията на организаторите е празникът да събира производители от цялата страна и от чужбина в живописното село, разположено в центъра на Националния природен парк „Русенски Лом”.

Днес в завода се произвеждат средно 3 тона гъби дневно. Половината от гъбите, които могат да се намерят на българския пазар, идват точно оттук. Произвеждат се предимно бели печурки, но в асортимента има също кафяви печурки, кладници, пачи крак и други видове”, разказва Светослав Стоянов, директор на гъбозавода „Красен” АД. „Пазарът за кладницата е слаб у нас. Тя е трудна за обработка в домакинствата – трябва да се бланшира и панира. Печурката е по-традиционна.”

Гъбозаводът разполага с 14 халета, където сега целогодишно се гледат гъби. Площта им е седем декара. Пещерите, в които се култивират гъбите, са 10 – средно 2000 кв.м едната. На ден се вадят около 3,5 тона гъби. „Вадени са и по 10 тона дневно, но е доста трудно. Външните пазари в момента са основно Румъния и Гърция. По-силният е румънският – за там заминават по 9-10 тона бланширани гъби на месец. В бъдеще ще се заложи отново на производството на компост, на прясна и на бланширана култивирана печурка. Освен гъби, в завода се произвеждат доматени пасти и кетчуп”, казва г-н Стоянов.

Има легенди, че първите хора са произлезли от гъбите. Може би и затова в село Красен гъбите са на особена почит. Местните твърдят, че от тях могат да се направят повече от стотина ястия. И категорично демонстрираха уменията си на фестивала на гъбата – панирани, в баница, запечени и какви ли не още изтънчени специалитети. Всички гости на Фестивала на гъбата опитаха от производството на завода. Първата награда бе присъдена на ястието “плаващи медузи” – приготвено от гъби в сос със сметана.

Село Красене известно с каменните си кариери. Варовикът е използван от векове като строителен материал. Меките скали лесно се поддавали на обработка и през вековете в Красен се развила школа на майстори каменоделци. След добиването на варовика в скалите се образували широки кухини. След години в 10 от тези своеобразни пещери, които се оказали много подходящи за култивирането на гъби, започва производството им. В селото бил построен гъбозавод за тяхната преработка. Така, от 1966 година започва култивирането на печурки, а в построения в центъра на селото завод – производството на гъбни, зеленчукови, месни и месно-зеленчукови консерви. Местните хора разказват, че през онези години в завода за гъби е работело почти цялото население на селото. Традициите в гледането на гъби са стари, прославили са селото от бившия Съветски съюз до Германия, Швеция и Холандия.

Share Button