Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Посетителите могат да видят обзавеждането на местни къщи от края на ХІХ – 30-те години на ХХ в., като предметите са от фонда на Регионалния исторически музей

Временната експозиция “Градски бит – края на ХІХ – 30-те години на ХХ в.” в комплекс „Авшарян” е изградена на тематичен принцип и представя развитието на градския бит в Шумен. Времевите й параметри са обосновани от наличния фонд на Регионалния исторически музей – Шумен, а именно след Освобождението – 30-те години на ХХ век.

Експозиция е разположена на два етажа. На първия етаж, в първата стая е експонирана „Трапезария”, като такава е имало само в къщите на шуменския елит. Представено е обзавеждане с разтегателна маса, обградена с дървени столове, бюфет, умивалня и други.

Във втората стая на етажа е разположена „Гостна”, мебелирана с маса, столове, бюфет, осветителни тела, килими, посуда – сервизи за хранене, прибори и други, украса на помещението – картини и други вещи, пресъздаващи духа на времето. Обособен е и музикален кът с пиано, което напомня и че Шумен е един от първите градове на музиката у нас.

В една от стаите на втория етаж е представена „Спалня” с новите за времето си предмети на бита, а също така и кът за домакинята – тоалетка, огледала, параван и, разбира се, скрин, като културните ценности, с които разполага Регионален исторически музей – Шумен дават възможност именно това да е акцента в този кът от дома. Вградените шкафове/гардероби са даденост в къщата и се използват като естествени витрини, наситени с облекло от посочения период.

В следващата стая от етажа, с културни ценности от фонда на музея е представен „Работен кабинет” на шуменски индустриалец и търговец със съответната мебелировка, отговаряща на положението на виден шуменски гражданин – писалище, пишеща машина, мебели за посрещане на клиенти, закачалка, килим, преспапие, мастилници и други, характерни за времето си предмети.

На същия етаж от къщата се намира и кьошк /отворена, но покрита част на къща/ – естествено затворен и отделен от стаите и коридора, с красива гледка в три посоки, той се използва за почерпка на гостите в къщата. Мебелиран е с предмети, които отговарят на духа на представения период, а на посетителите се поднасят комплиментите на домакините – сладко, кафе, вода, ликьор, които пренасят гостите в духа на отминалата епоха.

Комплексът разполага и с дворно пространство, което е разделено на две и се използва за работа с деца и студенти по различни образователни теми, свързани с българската история. Пространството е подходящо за различни музикални прояви, организирани от музикалните паралелки на шуменските учебни заведения, а също и от гостуващи музиканти. Възможни са и представяния на живи картини от Шуменските родолюбиви клубове, свързани с епохата от Освобождението до 30-те години на ХХ век.


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

Share Button