Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Пепеляшка - плакатНа 20-ти март предстои една специална премиера в Софийската опера и балет. Зрителите ще имат възможността да гледат „Пепеляшка, или триумфът на добродушието” комична оперна драма в две действия от Джокино Росини. Либретото е на Джакопо Ферети и е заимствано от едноименната приказка на Шарл Перо.

Операта „Пепеляшка” се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Поради липсата на време, композиторът написва цялата опера за три седмици. Росини е на 25 години, когато създава „Пепеляшка”, но вече има зад гърба си оперни бисери като „Севилският бръснар”, „Танкред”, „Италианката в Алжир”.

През последните десетилетия са осъществени множество звукозаписи на операта, а в стандартния списък на най-често изпълняваните заглавия тя заема 28 позиция измежду няколкостотин творби от действащия оперен репертоар. На сцената на Софийската опера и балет произведението не е поставяно повече от 30 години.

През този сезон на сцената на Софийската опера и балет интерпретацията на произведението ще бъде дело на режисьора Вера Петрова, художник на костюмите е Християна Михалева, а художник на декора – Боряна Ангелова. Ще дирижира Григор Паликаров.

Премиерните представления на „Пепеляшка” са на 20-ти, 21-ви и 22-ри март от 19.00 ч.

Билетите за операта „Пепеляшка”, на цени от 10 до 50 лева, са пуснати в проджба на касата на Софийската опера и балет, ул. „Врабча” 1, онлайн и в разпространителската мрежа на Ивентим.

Share Button