Cherga BG

Комичната опера „Пепеляшка” от Джоакино Росини с премиера на 20-ти март

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

Пепеляшка - плакатНа 20-ти март предстои една специална премиера в Софийската опера и балет. Зрителите ще имат възможността да гледат „Пепеляшка, или триумфът на добродушието” комична оперна драма в две действия от Джокино Росини. Либретото е на Джакопо Ферети и е заимствано от едноименната приказка на Шарл Перо.

Операта „Пепеляшка” се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Поради липсата на време, композиторът написва цялата опера за три седмици. Росини е на 25 години, когато създава „Пепеляшка”, но вече има зад гърба си оперни бисери като „Севилският бръснар”, „Танкред”, „Италианката в Алжир”.

През последните десетилетия са осъществени множество звукозаписи на операта, а в стандартния списък на най-често изпълняваните заглавия тя заема 28 позиция измежду няколкостотин творби от действащия оперен репертоар. На сцената на Софийската опера и балет произведението не е поставяно повече от 30 години.

През този сезон на сцената на Софийската опера и балет интерпретацията на произведението ще бъде дело на режисьора Вера Петрова, художник на костюмите е Християна Михалева, а художник на декора – Боряна Ангелова. Ще дирижира Григор Паликаров.

Премиерните представления на „Пепеляшка” са на 20-ти, 21-ви и 22-ри март от 19.00 ч.

Билетите за операта „Пепеляшка”, на цени от 10 до 50 лева, са пуснати в проджба на касата на Софийската опера и балет, ул. „Врабча” 1, онлайн и в разпространителската мрежа на Ивентим.

Add comment

41 − 39 =