Cherga BG

Казанлък – долината на тракийските царе и българската роза

Рози - розобер и розоваренеКазанлък е града не само на траките, но и на розовите долини и разказите на Чудомир.
Каквото и да се напише за този град, никога няма да е достатъчно. Казанлък е съхранил и ще продължава да съхранява възрожденския дух на българина. Въздухът му ухае на рози и лавандула, а хората които са оставили следи в бълграската култура и изкуство, са толкова много, че ще е необходимо извънредно издание на списанието, за да ги опишем. Казанлък е родното място на големия писател и сатирик Чудомир, на художниците акад. Дечко Узунов и Ненко Балкански, на известния композитор и музикален общественик Петко Стайнов. Техните родни домове са превърнати в къщи-музеи, чиито врати са отворени целогодишно за посетители.
Световна е популярността на Казанлък и района с отглеждането на едни от най-ароматните и маслодайни рози на планетата. Няма водеща в света парфюмерийна или козметична индустрия, която да не познава и използва прословутото българско розово масло. Но до тук с розата. Идва ред и на нейния празник.
Всяка година по традиция Казанлък чества Празника на розата. В града се стичат хора от всички континенти, а празникът вече прераства във фестивал на розата. Тази година започна на 15 май с вълнуващия конкурс за избор на Царица Роза – за 47-и път, и ще продължи до 14 юни. Ако сте решили да го посетите, ще станете свидетели на уникалните ритуали, свързани с розобера и розоваренето, както и с последващото цветно карнавално шествие , което е на 7 юни в центъра на града. Усещането е незабравимо.
Важени акцент покрай тазгодишния празник на Казанлък и розата е изложбата на големия френски художник Андре Дьорен. Благодарение на Посолството на Република Франция и Френския културен институт в Казанлък гостува експозиция на художника, съдържаща 33 гравюри по античното литературно произведение „Сатирикон”.
Андре Дьорен е един от най-смелите и противоречиви художници на миналия век, удостоен с титлата за „най-великия жив френски художник“. Заедно с Матис, той предизвиква първата революция в сферата на изобразителното изкуство на XX век: фовизма. Дьорен участва заедно с Брак и Пикасо в раждането на кубизма.
Ако искате да се срещнете с неговите творби, извън пределите на Лувъра, то изложбата „Сатирикон, 33 гравюри на Андре Дьорен”, очаква посетителите си в Художествената галерия на Казанлък.
Тази изложба е от онези, които не се пропускат в световен мащаб, но е и уникален шанс да бъдат видяни на родна земя.
Втори акцент и за първи път в Казанлък е изложбата на открито „Благословената долина“. Тя съдържа 2000 прекрасни фотоса на 27 казанлъшки фотографи, уловили в своите обективи красотата на Долината на розите и тракийските царе, както и хората, които живеят тук.
Ако сте търсачи на минало или обичате да ходите по следите на изгубеното време, то община Казанлък е точното място. Любители и специалисти по стара история могат да открият много артефакти по тези земи и най-вече от времето на тракийската цивилизация – от 2 хил. преди Хр. до 6 век след Хр. Едно от задължителните места за посещение е Казанлъшката тракийска гробница.
В парк „Тюлбето“ се намира оригиналът на тракийска гробница от ІV-ІІІ в. пр. Хр., известна като Казанлъшката гробница. Тя е част от голям некропол, разположен в близост до древната столица на Одриското царство – Севтополис и е един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, включен в листата на Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. Гробницата е открита случайно през 1944 г. и е забележителен паметник на тракийското изкуство от ранноелинистичната епоха. Световната си известност паметникът дължи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените произведения на античната живопис.
След като сте посетили Казанлъшката гробница и многото други археологически находки в района, датиращи от времето на траките, можете да се включите в още един празник от 28 до 30 август в Долината на тракийските царе, който Община Казанлък организира за своите гости. В рамките на празника можете да направите екопоход до големия скален феномен – мегалита „Вратата на Богинята“, наподобаващ английския Стоунхендж, както и да присъствате на възстановка на тракийски ритуали. Повече за Празника в долината на тракийските царе, можете да научите го на адрес www.dokosnatiotdrevnostta.eu.
За финал ще завършим с един цитат на големия ни писател – сатирик Чудомир: „Какъв духовен подем! Писателите станаха повече от читателите, ловците – повече от зайците и рибарите – повече от рибите.“
Снимка розоберА ние от страх да не се превърнем само в „писачи“ за града от Долината на траките, ви казваме: „Казанлък трябва да се види и преживее! Останалото са само думи“.
От екипа на „Черга.бг” ви пожелаваме „Приятно пътуване!” из Долината на розите – там, където все още има и ловци, и зайци, и риба, и рибари. А останалото зависи от вас!

Таня Кръстанова

Add comment

18 + = 25