Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Рози - розобер и розоваренеКазанлък е града не само на траките, но и на розовите долини и разказите на Чудомир.
Каквото и да се напише за този град, никога няма да е достатъчно. Казанлък е съхранил и ще продължава да съхранява възрожденския дух на българина. Въздухът му ухае на рози и лавандула, а хората които са оставили следи в бълграската култура и изкуство, са толкова много, че ще е необходимо извънредно издание на списанието, за да ги опишем. Казанлък е родното място на големия писател и сатирик Чудомир, на художниците акад. Дечко Узунов и Ненко Балкански, на известния композитор и музикален общественик Петко Стайнов. Техните родни домове са превърнати в къщи-музеи, чиито врати са отворени целогодишно за посетители.
Световна е популярността на Казанлък и района с отглеждането на едни от най-ароматните и маслодайни рози на планетата. Няма водеща в света парфюмерийна или козметична индустрия, която да не познава и използва прословутото българско розово масло. Но до тук с розата. Идва ред и на нейния празник.
Всяка година по традиция Казанлък чества Празника на розата. В града се стичат хора от всички континенти, а празникът вече прераства във фестивал на розата. Тази година започна на 15 май с вълнуващия конкурс за избор на Царица Роза – за 47-и път, и ще продължи до 14 юни. Ако сте решили да го посетите, ще станете свидетели на уникалните ритуали, свързани с розобера и розоваренето, както и с последващото цветно карнавално шествие , което е на 7 юни в центъра на града. Усещането е незабравимо.
Важени акцент покрай тазгодишния празник на Казанлък и розата е изложбата на големия френски художник Андре Дьорен. Благодарение на Посолството на Република Франция и Френския културен институт в Казанлък гостува експозиция на художника, съдържаща 33 гравюри по античното литературно произведение „Сатирикон”.
Андре Дьорен е един от най-смелите и противоречиви художници на миналия век, удостоен с титлата за „най-великия жив френски художник“. Заедно с Матис, той предизвиква първата революция в сферата на изобразителното изкуство на XX век: фовизма. Дьорен участва заедно с Брак и Пикасо в раждането на кубизма.
Ако искате да се срещнете с неговите творби, извън пределите на Лувъра, то изложбата „Сатирикон, 33 гравюри на Андре Дьорен”, очаква посетителите си в Художествената галерия на Казанлък.
Тази изложба е от онези, които не се пропускат в световен мащаб, но е и уникален шанс да бъдат видяни на родна земя.
Втори акцент и за първи път в Казанлък е изложбата на открито „Благословената долина“. Тя съдържа 2000 прекрасни фотоса на 27 казанлъшки фотографи, уловили в своите обективи красотата на Долината на розите и тракийските царе, както и хората, които живеят тук.
Ако сте търсачи на минало или обичате да ходите по следите на изгубеното време, то община Казанлък е точното място. Любители и специалисти по стара история могат да открият много артефакти по тези земи и най-вече от времето на тракийската цивилизация – от 2 хил. преди Хр. до 6 век след Хр. Едно от задължителните места за посещение е Казанлъшката тракийска гробница.
В парк „Тюлбето“ се намира оригиналът на тракийска гробница от ІV-ІІІ в. пр. Хр., известна като Казанлъшката гробница. Тя е част от голям некропол, разположен в близост до древната столица на Одриското царство – Севтополис и е един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, включен в листата на Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. Гробницата е открита случайно през 1944 г. и е забележителен паметник на тракийското изкуство от ранноелинистичната епоха. Световната си известност паметникът дължи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените произведения на античната живопис.
След като сте посетили Казанлъшката гробница и многото други археологически находки в района, датиращи от времето на траките, можете да се включите в още един празник от 28 до 30 август в Долината на тракийските царе, който Община Казанлък организира за своите гости. В рамките на празника можете да направите екопоход до големия скален феномен – мегалита „Вратата на Богинята“, наподобаващ английския Стоунхендж, както и да присъствате на възстановка на тракийски ритуали. Повече за Празника в долината на тракийските царе, можете да научите го на адрес www.dokosnatiotdrevnostta.eu.
За финал ще завършим с един цитат на големия ни писател – сатирик Чудомир: „Какъв духовен подем! Писателите станаха повече от читателите, ловците – повече от зайците и рибарите – повече от рибите.“
Снимка розоберА ние от страх да не се превърнем само в „писачи“ за града от Долината на траките, ви казваме: „Казанлък трябва да се види и преживее! Останалото са само думи“.
От екипа на „Черга.бг” ви пожелаваме „Приятно пътуване!” из Долината на розите – там, където все още има и ловци, и зайци, и риба, и рибари. А останалото зависи от вас!

Share Button