Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Данъчни ще затварят търговски обекти, ако не издават касов бон, и ще проверяват доходите на собствениците им. При първо нарушение работата ще спира за срок до 14 дни, а при второ – за месец. До момента мярката е приложена към повече от 100 обекта в Бургаско, стана ясно на среща между НАП-Бургас, и представители на туристическия бранш в понеделник.

Основните моменти на тазгодишната лятна кампания на НАП за засилен контрол бяха представени от зам. териториалния директор Кирил Пологов, директора на дирекция “Контрол” Пенка Жекова и началника на отдел “Оперативни проверки” Димо Георгиев. Дисциплинирането на бизнеса в сферата на туризма и повишаване степента на доброволно спазване на данъчните и осигурителните закони ще бъдат основните цели на проверките.

В случаите на умишлено укриване на обороти законите ще се прилагат в цялата им строгост, заканват се данъчни.

Ще се правят изненадващи проверки на място на хотелите, които да установяват реалната заетост. Данъчните вече активно проследявали и сайтовете за резервации. Във фокуса на контролните действия ще бъдат още семейните хотели и местата за настаняване от по-малък мащаб по Южното Черноморие.

Ще се обменя активно информация с черноморските общини по отношение заетост на легловата база. Под данъчен мониторинг вече са поставени обекти с традиционно високи обороти през активния летен туристически сезон.

Първите проверки на дискотеки в най- големия ни черноморски курорт Слънчев бряг вече са факт, отчетоха от НАП-Бургас. Засилен ще бъде данъчният контрол и при провеждането на концерти, фестивали и изложения.

Териториалната структура ще събира и данни за луксозни автомобили, имоти и яхти, фирмена собственост, с оглед използването им за лични нужди и начисляването на данък уикенд. Данъчни и хотелиери се обединиха около идеята, че никой няма полза от затваряне на търговски обекти по време на активния летен туристически сезон, но за да не се случва това, данъчното и осигурителното законодателство трябва да се спазва.

Share Button