Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

КРИСТО И ЖАН-КЛОД. Живот=Творби=Проекти“

Фотографии от Волфганг Фолц

8 септември – 7 ноември

В Софийска Градска Художествена Галерия

Кристо и Жан-Клод успяват да реализират 22 проекта през над петдесет-годишния си творчески път. Това са проекти, които за миг променят света. Сякаш времето спира и заедно с художниците можем да пренесем в една позната, но и различна, по-красива реалност.

През тези десетилетия представянето на изкуството им в България беше твърде фрагментарно и спорадично, ако въобще се случваше. Едва през 2015 година с прякото участие на Кристо и със съдействието на неговия екип, в лицето на Владимир Явашев, по повод 80 годишнината на артиста в Софийска градска художествена галерия бе представена изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 до 2014г.“ Това бе първата голяма изложба на двамата художници в България, а колекцията бе съставена лично от Кристо. Посетителите имаха възможността да се срещнат с над 130 оригинални, номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и с фотографии на техни творби от Волфганг Фолц.

Изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ от една страна дава възможност отново да се срещнем с различните проекти на артистите през десетилетията, а от друга да влезем в ателието, където тече творческия процес по създаването: да видим срещите с политици и граждани; да усетим идеите и вдъхновението; вложената огромна енергия и труд; търпението и упоритостта за да бъдат изведени тези творчески видения до осъществяване.

През 2020 г. Кристо напусна този свят малко преди да навърши 85 години. Последният проект, който неговият екип ще завърши, е Опакованата Триумфална арка в Париж. Идеята датира от 1961 г. и се осъществява през 2021 г. След 60 години още една мечта на Кристо ще стане реалност и всеки ще може да я види, макар и за кратко – 16 дни от 18 септември до 3 октомври. Проект, който все още можем да съпреживеем на място, макар и без автора му.

Този жив обект, маркиращ края на пътя на Кристо и завършен в чест на световния артист, вдъхнови и нас да подготвим тази изложба с фотографиите на Волфганг Фолц – творецът, който се превръща в неотделима част от делото на Кристо и Жан -Клод.

Волфганг Фолц работи с Кристо и Жан-Клод като официален фотограф на техните творби от 1971 г. Той е директор на проекта „Опакованият Райхстаг”, Берлин, 1971-95 г. заедно с Роланд Спекер, и наОпаковани дървета, Риен, Швейцария, 1997-1998 г. с Джоузи Крафт. Фолц e бил отговорник на проекта „Стена от 13 хиляди петролни варела“, Газометър Оберхаузен, Германия, 1998-99 г. и „Големият въздушен пакет“, Газометър Оберхаузен, Германия, 2010–13. Тясното му сътрудничество с Кристо и Жан-Клод довежда до създаването на множество книги и повече от 300 изложби в музеи и галерии по целия свят.

 

Christo and Jeanne-Claude:
The Umbrellas, Japan – U.S.A. 1984-91    
Photo: Wolfgang Volz. ©1991 Christo + Wolfgang Volz

Издаването на каталог и съпътстващите събития – кинопрожекции, лекции и турове с кураторите ще обогатят изложбата, която е част от проекта на Столична община „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла”.

 

СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

София1000, ул. „Ген. Гурко“ 1, т. 987 21 81, ф. 981 19 44 sghg@sghg.bg http://sghg.bg

 

 

 

 

Share Button