Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Млади български дизайнери се включиха в Берлинската седмица на модата

16 млади модни дизайнери, обучаващи се в Националната художествена академия в София, се включиха през изминалата седмица в различни събития от най-голямото събитие за мода в Германия – Berlin Fashion Week. Повод за посещението бе юбилейната изложба „МОДА 15+ / 15 години специалност „Мода“ в НХА, която стана част от програмата и календара на Берлинската седмица на модата. Изложбата беше открита на 1 юли 2016 г. в Българския културен институт в Берлин. За специалното представяне, в което се включиха много гости, освен 16-те млади дизайнери присъстваха също проф. Майа Богданова, ръководител на катедрата по мода в НХА, и двама от преподавателите – доц. д-р Яна Костадинова и Катерина Цанева.

Изложбата остава в Берлин до 1 август. Тя не само презентира новаторската работа на студенти и преподаватели в НХА, но и прави целенасочен опит за привличане на интереса на една по-широка, специализирана аудитория към България и българската модна сцена.

Гостуването на изложбата и включването й в програмата на Берлинската седмица на модата, както и интензивната съпътстваща програма за студентите по мода се реализираха по идея и в партньорство с организацията „Шар Жар“ на арт мениджъра Розалина Лъскова.

По време на престоя си в Берлин гостуващите студенти и преподаватели от НХА посетиха и обмениха опит с двете най-наложени висши учебни заведения в Берлин и цяла Германия, където се изучава моден дизайн – Университета на изкуствата (Universität der Künste) и Висшето училище за изкуства Kunsthochschule Berlin Weißensee. Нашите дизайнери се включиха и в откриването на изложбата ревю „Мода & миграция“ на AMD – Академия за мода и дизайн със седалища в четири германски града. Бъдещите ни модни дизайнери посетиха също така най-големите специализирани модни изложения, част от Берлинската седмица на модата – Panorama Berlin, PREMIUM International Fashion Trade Show, Greenshowroom, Ethical Fashion Show Berlin и Show & Order.

Групата получи възможност да срещне с опитни предприемачи, които им представиха своя опит с нови теми като използването на краудфъндинг платформи като Kickstarter за модни дизайнери, нови тенденции като Upcycling fashion („надциклиране“ в модата), зелена мода, ексеприментален и високотехнологичен дизайн и материи. Студентите се срещнаха и разговаряха и с една от иконите на съвременната мода в Германия и цял свят – българския дизайнер Владимир Каралеев, живеещ и работещ в Берлин.

Идеята за цялостната програма бе да се осъществят ценни контакти и да се съберат впечатления за най-актуални тенденции в сферата на модата, които и да се провокират младите български творци за нови идеи и световна кариера. Гостуването в Берлин е първо по рода си и отваря врати към публики, колеги, бъдещи партньори и много вдъхновение. Берлин е една от столиците на съвременната мода и център на културните и творческите индустрии в Европа, а неговата модна „сцена“ е сред най-провокативните и напредничави на целия континент.

Организатори

Национална художествена академия – специалност „Мода“

Български културен институт в Берлин

„Шар Жар“ – Розалина Лъскова

Партньори

Проектът е съ-финансиран по Столична програма „Култура“ 2016 на Столична община, с любезното спонсорство на Rollmann Fashion и се осъществява с подкрепата на Българо-немското студентско дружество в Берин „Хъшове“.

poster

Share Button