Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

„През девет планини“Авторката на бестселъра „Гръцко кафе“ Катерина Хапсали ни повежда на пътешествие с дебютната си стихосбирка „През девет планини“.

В стиховете на Катерина Хапсали са приютени думите на една жена, подобна на всички жени от Ева насам – думи на радост и болка, думи на майка и любима. Кротка, напоителна и нежна, тази поезия е за четене в спокойна нощ и в бурен ден. Тя съпровожда живота, не го превръща в неразбираема метафора, а го побира в песен. Тези стихове могат да се четат и когато си сам, и когато си с някого. Могат да се пеят и шепнат. С тях можеш да кажеш и „добър ден“, и „сбогом“. Многолика и търсеща, Катерина Хапсали е вложила в тях душата и ума си, откривайки вдъхновението си във вечното им противоборство. Стиховете й свързват с корените и дават простор, дълбаят зад видимото без насилие и претенциозност. Женска поезия в най-истинската ѝ форма – сила зад кадифе, проста истина зад красива метафора.

Катерина Хапсали е дългогодишен журналист. С романа си „Гръцко кафе“ влиза устремно и в писателските среди. „Кафето“, както бързо става известно сред читателите, грабва наградата „Перото“ в категория проза за 2015 г., както и приза „Цветето на Хеликон“ за 2016 г. В момента Хапсали оглавява новото списание DIVA!, чието безкомпромисно мото гласи: „Истории, разказани със стил“.

Откъс от „През девет планини“

Господи, дал си ми всичко.

Две очи, за да виждам зората.

И уши, за да слушам Бах. Тихо.

И ръце, за да спирам Земята.

Нос – за ухание топло на питка.

И уста – да целувам детето си.

И крака, за да влизам във битки.

Хладен ум за живота от делници.

Но едно, Боже мой, не ми каза.

И те питам открито, без страх:

Със сърцето защо ме наказа?

Да го сложиш в Човека е грях.

Премиерата на книгата ще е на 31 май от 19:00 ч. в CORSO, „онзи бар на ръба на Вселената”, където никоя среща не е случайна! 

Share Button