Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Стара порутена митница в града е преобразена в модерна галерия

Дълбините на Анхиало, антично селище до днешно Поморие, крият спомени за хилядолетна история, заключени между морето, лозята и пирамидите от сол и пясък. Две десетилетия не са много време, но за Исторически музей – Поморие се оказват абсолютно достатъчни, за да се утвърди и да разкрие изобилието на местните културни фондове по най-добрия начин. Вече 20 години Историческият музей – Поморие свидно съхранява и показва славното минало и духовността на града и региона.

Спомените изплуват на повърхността с помощта на три богати експозиции – Археология, Етнография и Нова история. Археологическата изложба съдържа уникални експонати, свързани с праисторията на региона, с античната и средновековната история на Анхиало.

Етнографската експозиция разкрива интериора на традиционна анхиалска къща от края на XIX и началото на XX в., както и предмети от бита. Отдел „Нова история” представя историческото развитие на града в старателно подредена фотографска сбирка. Показани са лозаро-винарски инструменти и съдове, както и оръжия, използвани през войните за национално обединение и Втората световна война.

Сградата на музея е паметник на културата. Построена е в периода на последните две десетилетия на XIX век и първоначално в нея се е помещавало гръцко девическо училище. През 1906 г., в резултат огнената стихия, която опустошава града, зданието е частично повредено. След последвала реконструкция през второто десетилетие на XX век, в него се помещава българска Анхиалска гимназия ”Иван Вазов”, а по-късно – прогимназия и детски дом. Сградата е реконструирана през 90-те години, но статутът ѝ на музей е официално утвърден през 2005 г.

Обекти към Исторически музей – Поморие са уникалната Антична куполна гробница и Музеят на солта. Благодарение на своите екипи от специалисти трите обекта ежегодно привличат в Поморие хиляди туристи от цял свят.

Интерес за гостите на града представлява стара порутена митница в Поморие, преобразена в модерна галерия „Дечко Стоев”. Амбициозен проект преди година превърна някогашната митница в модерен културен дом в центъра на града с помощта на европейски средства. Проектът беше класиран на първо място сред близо 70 други предложения от цялата страна.

Основната цел на новия арт център е да съхранява и популяризира културното наследство на община Поморие. За реализирането на тази цел обликът на сградата е изцяло възстановен, а съществуващият фонд от движимо и недвижимо духовно богатство – дигитализиран.

Като някогашна главна митница, ГХГ „Дечко Стоев” е стратегически разположена до Стария кей – още една от емблемите на града, а това означава, че красивите картини не само изпълват галерията, но и я заобикалят.

От самото си създаване галерията предизвиква изключителен интерес от страна на ценители, а съкровищницата ѝ непрекъснато се обогатява със стойностни произведения на изкуството. Модерният културен дом в Поморие не се ограничава само в рамките на художествена галерия. Той е обект с национално значение и целта е той да бъде средище на културни събития от разнороден характер, да бъде синтез на различни видове творчество.

Share Button