Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

През 1977 г. Кюстендил е обявен за Архитектурно-археологически резерват “Пауталия-Велбъжд-Кюстендил”

В резултат на над 120-годишни проучвания и събирателска дейност, в музейните фондове и експозиционни зали на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” са представени изключителни образци на човешката цивилизация от всички исторически периоди. В археологическата и нумизматичната експозиция в зала „Асклепий” са изложени над 1000 културни ценности, които дават възможност на посетителя да се запознае с културно-историческото развитие на Кюстендил и региона и да се потопи в многовековните пластове на времето от VII-VI хилядолетие пр. Хр. до XIV в. Гостите на Кюстендил могат да посетят бисера на средновековното архитектурно и художествено наследство в Кюстендил – църквата “Св. Георги” (XI-XII в.). Тя е един от най-ценните и добре запазени средновековни паметници в България. В реставрираната къща на Ильо Марков – един от най-бележитите дейци на българското националноосвободително движение, е уредена експозиция на тема: “Национално освободителните борби на населението от Кюстендилския край”. „Емфиеджиевата къща”, архитектурен паметник от епохата на Възраждането, потапя посетителите в бита и културата на градското население от края на XIX и началото на XX век с големия си представителен салон с махагонова мебелировка, спално помещение, кухня с трапезария и малък салон за следобедни гостувания. Възпоменателната къща музей „Димитър Пешев”, с оригинални вещи, снимки и документи, представя драматичните събития от март 1943 г. и световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани, допринесли за спасяването на 50 000 български евреи през Втората световна война. Любителите на археологията могат да се запознаят с едни от последните разкрития от обектите, разположени по магистрала „Струма”, посещавайки изложбата „Пътят: време без граници” в залата на джамия „Ахмед бей”. Вярвания, обичаи и ритуали, свързани с народната представа за лекуване и прогонване на злите сили, са показани в етнографската изложба, посветена на билките и тяхната лечебна и магическа сила, в зала „Стримон”.

Красивият и древен град Кюстендил, наред с балнеолечението, развива културен и познавателен туризъм. Поради високата стойност и значимост на паметниците от антична Пауталия, средновековен Велбъжд и възрожденски Кюстендил, през 1977 г. е обявен за Архитектурно-археологически резерват “Пауталия-Велбъжд-Кюстендил”. Отличителността му се определя от факта, че той е един от малкото градове в България, в който са съхранени на едно място и могат да бъдат посетени паметници на културата от всички исторически епохи. Цялостно реставрирани и социализирани за нуждите на съвременния културен туризъм са емблематичните Римски терми, късноантичната и средновековна крепост на хълма „Хисарлъка”, средновековната църква „Св. Георги”, късносредновековната „Пиргова кула”.


 

Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

Share Button