Cherga BG

Искрите и сезоните в живота на актрисата Искра Радева

Iskra_2007-150x150Магнетизъм и чар са думите, които изникват в съзнанието ми при появата на голямата актриса Искра Радева. Любимката на няколко поколения българи продължава да е все така невероятно красива и позитивна, заредена от безкрайната любов на публиката. Една необикновена жена разказва за читателите на списание “Черга БГ” за обикновените неща от живота, за искрите и сезоните в него, за магията, наречена театър и кино.

И ако търсим потвърждение на българската поговорка, че крушата винаги пада недалеч от дървото, можем да го открием в биографията на Искра Радева. Потомка на стар столичен род, известната днес актриса е била едно щастливо дете, гледано предимно от своята баба.

“Тя бе сред видните красавици на София, която притежаваше огромна любов и познания за изкуството. Непрекъснато ме водеше на театър, кино, опера и оперета и като дете аз знаех цели монолози и арии наизуст”, спомня си днес Искра Радева. Любовта към музиката наследява и от майка си, ученичка на големия вокален педагог проф. Христо Бръмбаров.

И ако повечето хора си спомнят как като деца са искали да бъдат едно или друго нещо, то Искра Радева винаги си е представяла себе си като актриса. Мечтата й се сблъсква само с тази на родителите й, който виждат дъщеря си като един успял лекар. За да изпълни волята им, Искра се явява на изпити и е приета за студент по медицина. Няколко месеца по-късно обаче успешно преминава и всички изпитни кръгове за прием в театралната академия и е сред щастливките, попаднали в класа на великия Апостол Карамитев.

“Желанието ми да уча актьорско майсторство беше толкова огромно, че семейството ми реши да приеме моя избор. А по-късно, вече като актриса, изиграх толкова много роли на лекарки и медицински сестри, че може би сега съм и половин доктор”, разказва с усмивка Искра Радева.

Първата си голяма роля актрисата получава още като първокурсничка във ВИТИЗ. Само по фотография, без пробни снимки, тя е избрана за филма “Оцеола“ по световноизвестния роман на Карл Май, където си партнира с изявени имена на румънското, немското и българското кино.

Дебюта си на театрална сцена прави пък в ролята на Мария в постановката “Хубавата Мария“ на Дончо Цончев в Младежкия театър. И за още един театър – телевизионния – днес Искра Радева си спомня като за голяма школа, дала й възможност да изяви себе си и да се срещне с много големи режисьори и актьори. В телевизионни постановки тя има над 70 участия като. Първото е в “Мотопеда” на Недялко Йорданов, където си партнира с настоящия министър на културата Стефан Данаилов. За свой учител пред камерата и днес тя смята Асен Траянов.

Най-дългото представление, в което е участвала, продължило цели 16 г., е шоуто “На кафе с автограф”. В недалечните години в него се показваха по приятен начин едни не толкова приятни неща от битието ни.
“ В творческо отношение съм една безкрайно щастлива актриса с моите над 100 роли в театъра, над 30 в киното и над 70 в телевизионни постановки. Никога не съм мечтала за конкретна роля, но винаги знам, че най-хубавата е пред мен. Тази, която ще ме обсеби и плени, ще ме накара да извадя от себе си неподозирани актьорски заложби”, казва Искра.

В последните 10 години чаровната дама успешно влезе и в ролята на мениджър на своя театър “Искри и сезони”. Идеята за него дава съпругът й. А през трудната за изкуството и страната 1997 година новият храм на Мелпомена отваря врати с пиесата на Любомир Пеевски “Крехка нежност в късен следобед”, където главните роли играят Искра Радева и Ивайло Христов.

Равносметката днес са над хиляда изяви на театъра пред пълни зали в различни краища на страната и чужбина. И ако това е така, то със сигурност се дължи и на факта, че Искра Радева никога не си позволява компромиси с драматургията, режисьорите и актьорското участие. За всичките тези години искрите на Искра са озарили не само театралните сцени и филмовите площадки. Мнозина сигурно си спомнят, че тя е човекът, успял да доведе в България групи като “Смоуки” и “Юрая Хип”.

В чисто човешки план голямата актриса твърди, че е един позитивен човек, който безкрайно обича семейството си, приятелите и топлото време. Обича и пролетта, защото тогава празнува рожден ден. А всеки рожден ден на Искра Радева се превръща в импровизиран концерт, в който участват приятели като Веселин Маринов, дует “Ритон”, Мими Иванова, Иван Балсамаджиев и още, и още любими хора.

И тази пролет тя обещава да зарадва ценителите на стойностното изкуство, но с какво… засега остава изненада.

Add comment

39 + = 47