Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

khayal-hindustani-vocal-musicКонцертът на великолепния певец Мадхуп Мудгал, с акомпанимент на известни индийски музиканти, ще се състои на 22 януари, сряда, от 18:30 часа в кино Люмиер на НДК, пл. „България“ № 1.

Основополагащо за индийската класическа музика е разбирането за рага и тала. Рага означава „това, което доставя наслада, „оцветява“ ума”. Рага е сложна мелодична структура с определен брой тонове, изпети по определен начин, но с широки възможности за импровизация. Всеки тон се украсява и изпълнява така, че рагата придобива свой собствен и неповторим характер. Според индийската традиция вокалната музика се ползва с особено висш статут и стилистиката ѝ най-добре е изразена в музикалния стил Кхаял. Същността на рагата се пресъздава чрез импровизации върху кратки стихове в характерен ритъм или тала – другия важен аспект на индийската класическа музика. Тала може да бъде дефиниран като ритмичен цикъл с определен брой времена, разделени по уникален начин. Перкусионният акомпанимент, изпълняван на табла, откроява този аспект.

Инструменти

Табла представлява чифт барабани с много широк диапазон за звукови вариации. Задачата на изпълнителя на табла, освен да поддържа основния ритъм, е да подкрепя и вдъхновява солиста в неговата импровизация.

Танпура е четириструнен инструмент, осигуряващ непрестанен басов фон, който за вокалиста е като платно за рисуване.

Хармониум е клавишен инструмент, който осигурява мелодичния акомпанимент.

Бамбуковата флейта подкрепя вокалиста в импровизацията и очертаването на рагата.

Мадхуп Мудгал

Още от първия тон, който изпява, става ясно, че се намираме в присъствието на великолепен певец, който е медитирал дълбоко върху смисъла на своята музика. Мадхуп Мудгал е прочувствен и убедителен пример за безкомпромисна чистота.

Първоначално Мадхуп се обучава при баща си Винаячандра Маудгаля, който е основател и на един от първите институти за класическа музика и танц в Делхи – Гандхарва Махавидялая. Понастоящем Мадхуп е негов директор. Впоследствие продължава обучението си при изтъкнатите Васант Тхакар, Пандит Джасрадж и Кумар Гандхарва.

Участвал е в редица престижни фестивали в Индия и по света, включително на фестивала Авиньон, Франция, Музикалния колеж Дартингтън, Англия, Фестивал на индийската култура и изкуство в Сао Пауло, Бразилия, Театр дьо ла Вил, Париж, Филхармонията в Есен, Германия, фестивала „Пина Бауш“ във Вупертал, Германия и много други. Редовно участва в радио и телевизионните програми на Индия.

Share Button