Илия Бешков – свян и страсти

Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

19 септември – 22 октомври 2017

Куратор Красимир Илиев

За eкспозицията „ИЛИЯ БЕШКОВ – СВЯН И СТРАСТИ“ са събрани над 180 рисунки, собственост на Художествена галерия „Илия Бешков”- Плевен, Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово, Градска галерия – Смолян, Художествена галерия „Никола Маринов” – Търговище. Особен интерес представляват произведенията от частни колекции, които публиката ще може да види за пръв път.

“Обичам хората. От нищо друго не се умилявам, не се отвращавам, не плача и не примирам от страх, както от хората. И никой не ме убеждава в безсмислието на живота ми, както видът на първия срещнат човек. Цялата горчивина на своя живот аз превръщам в искрена и чиста усмивка, с която дарявам първия срещнат човек. Прониквам през дрехите, плътта, през костите (до дедите му и виждам родените и неродени деца) и изтръпвам пред това печално тяло, което той храни, почесва и не познава.” (Бешков, Червена тетрадка, архив на семейство Бешкови. Без дата.)

След преврата от 1934 година, когато Бешков остава без възможност да публикува своите ненадминати карикатури, художникът е обзет от желанието да нарисува всичко, което е уверен, че човеците вършат, въобразявайки си, че не могат да бъдат разкрити. Той надзърта в домашните и обществени бани, в бардаците и спалните. Така се очертава битието на градския човек, почувствано чрез неговите страсти и пороци, които го управляват. Такава изобличаваюа експозиция, която разкрива най-интимните тайни на човека, които той ревностно пази от погледа на обществото и критиката на социалното мнение се разкриват в карикатурите на Бешков. Възбудени мъже, похотливи вдовици, всякакви прояви на страсти, които сме свикнали да квалифицираме като ниски. До момента всичко това е оставало скрито за окото на зрителя и едва днес може да бъде показано в една откровена изложба – без свян.    

Изложбата покзва Илия Бешков като талантлив карикатурист, но и като забележителен излседовател   на истината за човека. Безпристрастен той не се притеснява да показва не само красотата, а напротив – отблъскващите им черти, тези, които всеки крие дори от себе си. Без свян, но и без оценка е авторовата позиция, която осмива, но без омраза.

Това, което със сигурност може да се каже за росунките е, че са преживени – истински и неподправени. Като самия живот. 

Share Button

Related Posts

Изложба „От ръката тревненска“

Изложба „От ръката тревненска“

С ухание на казанлъшка роза в Пазарджик – изложба

С ухание на казанлъшка роза в Пазарджик – изложба

Изложба графика и живопис на Цанко Панов- Музикални видения

Изложба графика и живопис на Цанко Панов- Музикални видения

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *