Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

НIMG_7066 (1)а 7 февруари 2014 г. Емир Кустурицаи неудържимият Оркестър на непушачите(The No Smoking  Orchestra) пристигат в България! Без съмнение концертът, който ознаменува началото на тяхното световно турне, ще взриви зала 1 на НДК! Организатор на събитието е DEGRIS EVENTS. Сред членовете на бандата е синът на режисьора, 34-годишния Стрибор, който свири на барабани.

Кустурица е добре познат у нас с многопластовата си особа и многобройните си артистични превъплъщения. Почитателите му у нас са от всички социални и възрастови групи и срещата с него обещава да бъде повече от вълнуваща.

Феновете на режисьора, актьора, китариста и човека Кустурица вече се срещнаха с интригуващата, колкото нежна, толкова и безцеремонна автобиографична книга – „Смъртта е непотвърден слух“ (ИК „Колибри). По собствените му думи тази изповед е реакция на некоректните интерпретации на неговите възгледи и споява лично и публично, патетика и ирония. Тя е своеобразен, поразително искрен филм, съставен от разкази, които не щадят нито автора, нито участниците в приключението, назовано живот. Филм-магнит, от който научаваме много за афинитета му към Иво Андрич, футбола и рока, за необичайните му срещи с представители на световния артистичния елит, за сблъсъка със серия от лични загуби и чудото да твориш в един безутешен политически контекст.

Из „Смъртта е непотвърден слух“: Kак би свикнал човек с перверзните идеи на съвременния свят, ако не беше забравата? Как би приел например война в името на хуманността? Ако принадлежиш на малък народ, който отказва да следва безропотно идеите на великите и в разгара на пренареждането на света въпреки всичко пита: „Къде сме ние в тази история?“, могъщите сили те обсипват с бомби, които наричат милосърдни ангели.

Предстоящата среща с Кустурица и групата, която се спряга като „необичаен културен феномен“ с двайсет и петгодишна история, ще завладее публиката с визия и звук и ще я хипнотизира с мощния си енергиен заряд!

Share Button