Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Постоянно актуализиращ се “списък на тревогите” е в основата на Hyster – новото заглавие в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс. Премиерните представления са на 26 и 27 май от 19.30 ч., съобщават от НДК.
Ана Табакова, Анна Манолова и Васил Читанов участват в спектакъла на Младен Алексиев. Сценографията и костюмите са на Златна Михайлова, музиката – на Калин Николов.
Hyster е спектакъл, чието заглавие и последователност на епизодите се решава от алгоритъм в деня на всяко негово представяне пред публика. Hyster е постоянен процес, чиято определяща база е зависима от 40 думи и словосъчетания. Този “списък на тревогите” получава своя рейтинг в Google News преди всяко изиграване и по този начин определя последователността на сцените. Поради това е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори предишното, отбелязват от екипа.
Спектакълът е копродукция на Тихо пространство, фондацията СИДЕЯ и ДНК, с финансовата подкрепа на Министерството на културата и програмата “Култура” на Столичната община, осъществен в партньорство с LINDA, Дерида денс център, Concept Studio, Athlon, the fridge.

Откъс
 

„От там тя писа: В една статия попадам на следния фрагмент: „Романите, в крайна сметка, се оказват деликатни структури, в които една история поставя под въпрос достоверността и реалното съществуване на друга. При все това като че ли техните автори ценят най-високо именно тази свързаност на историите, представяйки ни я като абсолютна стойност. Една безкрайна мрежа е всичко, което им е необходимо, за постигането на смисъл. Всички тези романи са неудържимо центростремителни. Различните истории се преплитат, удвоят и утрояват самите себе си. Персонажите непрестанно провиждат връзки, препратки, сюжети и параноични паралели. Има нещо дълбоко параноично във вярването, че всяко нещо е свързано с всичко останало.“

Share Button