Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ценните произведения на изкуството от български и чуждестранни творци, които съхранява Художествена галерия Ловеч, я превръщат в един от най-значимите културни обекти на града, със съществен принос в националната ни култура.

Галерията започва като художествен отдел към Историческия музей през 1964 г. Днес в художественият й фонд има близо 2800 творби от 600 български и чужди автори. Галерията пази произведения на талантливи творци като Николай Павлович, Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Елисавета Консулова – Вазова, Атанас Михов, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Атанас Яранов, Теофан Сокеров, Светлин Русев, Димитър Казаков-Нерон и др.

През годините в галерията постъпват разнообразни дарения, които обогатяват фонда й с различния мироглед на авторите си. Сред тях е дарението на Любомир Левчев – 16 живописни творби от български автори, част от личната колекция на поета. То многократно е представяно в експозиции и се радва на заслужен интерес.

Значимо място сред колекциите са даренията на талантливите художници Димитър Казаков-Нерон и Мирчо Мирчев. Те са обособени като постоянни експозиции в „Къща на дарителите”.

Дарението на Димитър Казаков-Нерон се състои се от 185 графики, рисунки, технологични експерименти от периода на 60-те и 70-те години на ХХ в. и 95 броя уникални керамични пана. Те имат изключителна стойност, не само защото разкриват по нов начин силата на Казаковата експресия в рисунката, композицията и живописта, но и защото художникът успява да изтръгне най-ценното от хилядолетната керамична традиция. Така успява да превърне утилитарното и сувенирно творчество във феноменално изящно изкуство.

Другото дарение, което се отличава със своята самобитност и искреност, е на Мирчо Мирчев. Колекцията от 401 творби – живопис, кована мед и дървопластика, е най-голямото по численост във фонда на галерията. Част от творбите са включени в постоянната експозиция в „Къща на дарителите”. Щедрото дарение на Мирчо Мирчев не просто обогатява фонда на галерията. То съдържа смисъла на цял един живот, прекаран в изолация и безкрайна самота, но изпълнен с любов към хората и света. Творбите му са уникални като стилистика, типажи и майсторство.

Художествена галерия Ловеч притежава и 28 картини, дарени от големия художник Никола Манев. Творбите участват в няколко изложения, а в най-скоро време ще да бъдат експонирани в една от възрожденските къщи в кв. „Вароша“ – отделна галерия на името на художника, приятел на Ловеч.

Галерията многократно е била домакин на национални изложби, пленери и конкурси, давала е поле за изява на млади таланти. Традиционно е и сътрудничеството й с други галерии и културни институти.

С четирите си просторни и светли зали, тя е предпочитано място и за концерти, литературни вечери, конференции и др. Всяка година тук се провежда „Есенен салон”, в който се изявяват почти всички ловешки художници. 

Share Button