Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Разположен в Южна България, на кръстопът, свързващ Изтока и Запада, Европа и Азия, Хасково носи отпечатък от многовековната българска история. Днес градът впечатлява с равновесието между съвременното си развитие и съхраненото културно-историческо наследство.

Най-високата в света статуя на Света Богородица с Младенеца се намира именно тук. Монументът, вписан в Гинес, е поставен върху 17-метров постамент, в чиято основа е изграден параклис „Рождество Богородично“. Божията Майка се счита за покровителка на града, а празникът Рождество Богородично, 8 септември, е и Ден на Хасково.

До Монумента е издигната 30-метрова камбанария, която е част от архитектурния ансамбъл в парк Ямача.

Богатото културно-исторически наследство на Хасково се съхранява от Регионалния исторически музей, където могат да се видят уникални колекции от праисторията, античността и средновековието. Сред най-впечатляващите е колекцията от над 22 000 антични и средновековни монети, както и сребърен потир с дарствен надпис от сватбата на император Юстиниан I и императрица Теодора.

Интерес представляват експозициите в Паскалевата къща /колекция от предмети на хасковски заможни семейства от Освобождението до края на XIX в./ и Кирковото училище /изложба “Хасковските будители”/, чиито сгради са паметници на културата.

Сред символите на града е възстановената Стара часовникова кула, строена в началото на XIX век като символ на стопанския подем в града, но по-късно разрушена.

В пределите на община Хасково се намира един от бисерите на тракийското наследство – Александровската гробница от IV в. пр. Хр. Със стенописите и архитектурата си тя е сред най-внушителните гробници, открити досега. Стенописите са без паралел и обогатяват с нови данни представите ни за тракийските религиозни обреди, култове, въоръжение, бит и облекло.

Точно копие на гробницата, която е паметник на културата и е включена в индикативната листа на ЮНЕСКО, е разположено в Музеен център “Тракийско изкуство в Източните Родопи”.

Друга забележителност в общината е мястото на Узунджовския панаир, обявено за паметник на културата. Село Узунджово играе важна роля в предосвобожденската история на България. То е известно с най-големия панаир, провеждан на територията на цялата Османска империя – Узунджовският, който съществува близо два века, като по време на разцвета му през XVIII в. е траел 40 дни, събирайки между 50 000 и 150 000 души.  Днес от него е останала „джамията-църква“, уникална не само с архитектурата си, но и с историята, която разказва.

През 1592 г. Великият везир Синан паша дарява 30 000 златни гроша за построяването на цял комплекс. Той включвал внушителна джамия и приличащ на крепост кервансарай с места за 2000 човека, с над 350 стаи и обори за над 1000 коня. Кервансараят е имал няколко входа с железни врати, водещи във вътрешен двор с 80 огнища, 2 хамама, имарет, много чешми и шадраван.

Със започването на Руско-турската освободителна война, международното търговско средище прекъсва своя живот. В началото на XX в. Турция връща имота на България и разрешава преустройството на джамията в църква.


 

Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

Share Button