Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Сгушена в прегръдките на Средна гора, Копривщица е своеобразна столица на българския дух. Тя е родно място на много светли личности – писатели, поети, революционери, общественици, национални герои. Разноцветните й къщи в изящен възрожденски стил с китни дворове, калдъръмените улички, красивите черкви, мостове, чешми пленяват сетивата и привързват към града завинаги. Неслучайно Копривщица е обявена за град-музей и е получила статут на национален архитектурен и исторически резерват с международно значение. Тук се провежда и един от най-мащабните фестивали в Европа – Националният събор на народното творчество, който е в листата на ЮНЕСКО за нематериално наследство.

Някои от паметниците и музеите в града са свързани с Априлското въстание през 1876 г., връхна точка в националноосвободителното движение на България. Именно тук за първи път гръмва пушката, която отбелязва началото му. Това се случва на Калъчевия мост, сега наречен “Първа пушка”, който е сред символите на града.

За героизма на копривщенци ще научите и в къщата музей “Георги Бенковски”, роден дом на апостола на Априлското въстание. Къщата от 1831 г. привлича с архитектурата си, типична за еснафските къщи от Възраждането.

Забележителна е и къщата музей на Тодор Каблешков, известен революционер и автор на прочутото Кърваво писмо, което известява началото на въстанието. Под негово ръководство конакът е превзет и българското знаме се вее от покрива му. Къщата му е сред най-изящните паметници на възрожденската архитектура. Таваните, вратите и долапите са покрити с изкусни дърворезби, а на втория етаж има просторен остъклен салон.  

Интересен архитектурен ансамбъл от три сгради е къщата музей “Любен Каравелов”. В най-старата, от 1810 г., са раждат Любен и Петко Каравелови. И двамата остават в историята на България. Любен Каравелов като публицист, журналист, революционер и писател, а Петко Каравелов като политик – министър председател и министър на финансите.

Втората сграда е стопанското помещение, където се приготвяли прочутите копривщенски суджуци и луканки.

Последна е “лятната къща” на семейството. Интересен експонат там е печатарската машина, купена от Любен Каравелов през 1871 г. На нея, освен революционни вестници, печатани от Каравелов, Ботев и Левски, след Освобождението е отпечатана и първата българска конституция – Търновската.

За да усетите магията на поезията на най-нежния и талантлив български поет Димчо Дебелянов, загинал за отечеството си в Първата световна война, се потопете в атмосферата на родния му дом, превърнат в музей. В красивата къща със сини стени най-добре ще почувствате духа му.

Шедьовър на късната възрожденска архитектура е и “Лютовата къща”, която е с богата стенописна украса и красиво дърворезбовани тавани. В приземния етаж е уредена постоянна изложба на плъсти – нетъкани пъстри постелки, изработени от вълна, оцветена с естествени багрила. Плъстите са се използвали за килими и като удобна постелка за спане.

Ако искате да се върнете в славното миналото на града, посетете го, когато е ежегодната възстановка на Априлското въстание. Но когато и да дойдете, ще останете в плен на възрожденска Копривщица.


 

Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

Share Button