Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Хотелиерите в Сапарева баня са в паника, отваря се сезонът за почивки, а нямат персонал. Няма желаещи да работят като готвачи срещу 1000 лв. заплата. На бармани и сервитьори се плаща по 25 лв. на ден плюс превоз до работното място, бакшиши и храна, но и за тази позиция липсват желаещи, а в същото време безработицата в Сапарева баня е най-висока от общините, които обслужва Бюрото по труда в Дупница – над 11%.

В средното училище по туризъм тази година завършиха 19 абитуриенти. Някои от тях ще продължат обучението си, други са си намерили работа по Черноморието и веднага след бала отиват да работят там за по-високо заплащане.

“Всяка година преди откриване на сезона на Паничище срещам трудност с персонала. Така е при всички колеги. Няма подготвени кадри да работят в туристическия бранш“, заяви съсобственикът на 5 хотела в Сапарева баня и на Паничище, общинският съветник от ГЕРБ Николай Мертакчийски.

„Минималната заплата за готвачи е 1000 лв., но няма подготвени кадри. Има няколко добри готвачи в общината. Търсят се сервитьори, бармани и камериерки. На сервитьорите и барманите заплащането е по 25 лв. на ден. Когато има голям оборот, им даваме и процент от оборота. Плащаме пътните разходи, ако не са от Сапарева баня. Налага се да назначаваме хора, които да се учат в движение, за да задържим клиентите. Проблемът е от години. Кадърните млади хора бягат по чужбина или на морето. В средата на юни откриваме сезона на Паничище. Ние, собствениците на хотели, сме в паника, нямаме персонал“, заяви Мертакчийски.

В Сапарева баня работят 80 къщи за гости и хотели.

Share Button