9Обгърнат от величествените възвишения на Пирин, град Гоце Делчев очарова гостите си с живописна природа и богата история. Сред забележителностите в планинския град са множество старинни църкви и манастири, местността Попови ливади, резерватът Ореляк, градският парк и историческият музей. В околностите му пък се крият колоритни села, мечта за любителите на селския туризъм.
Селището, което днес носи името на един от най-забележителните революционери, е наследник на древния град Никополис ад Неструм, основан от римския император Траян през II век. За това време разказват останки от антични крепости, които могат да се видят около Гоце Делчев. Според изследователи Апостол Павел е посетил селището през 51 г. на път от Солун. Раннохристиянски паметници, останки от базилики и други факти свидетелстват, че мястото се оформя като българско селище през IX век. Останките от средновековната крепост Момина кула са на 3 км от днешния град.
За история на града можете да научите в Общинския исторически музей, където са подредени 12 експозиции. Сред по-интересните експонати са старинна римска колесница, антични предмети, керамични съдове и каменни плочи. Изложени са и предмети от българския бит и култура – носии, музикални инструменти, традиционни накити. Сградата на музея, близо до центъра на града, е обявена за паметник на културата с национално значение.
Районът на Гоце Делчев е известен с десетките си черкви – 35, от които четири са в града. Свещените места са с удивителна архитектура и с богата вътрешна украса. Една от най-старите църкви е “Свети Архангел Михаил” – от началото на XIX век. От същия период е и друг величествен храм – църквата “Успение Богородично”, чиито иконописи са дело на зографи от Банско. Около града са разположени три манастира, най-посещаваният от които е “Света Богородица”, построен през 1888 г.
Параклисът “Света Марина” и черквата “Св. Св. Кирил и Методий” също са с висока архитектурна и художествена стойност.
Културно-историческа забележителност в Гоце Делчев е и местната джамия с характерното си високо минаре.
Неповторимата атмосфера на града създава възрожденският архитектурен комплекс на Рифат бей. В центъра на се намира Прокоповата къща – ансамбъл от сгради, който впечатлява. Уют и настроение създават и запазените занаятчийски работилнички на улица “Звънчарска”.
В центъра на града, край брега на река Делчевска, се намира най-старото дърво в Югозападна България – стар чинар, чиято възраст надхвъля пет века. Короната му е с височина около 30 метра, а обиколката му – 10 м.
Красивият градски парк, аранжиран с вкус, привлича с прохладата на красивото езеро, ценни дървесни видове и приятни заведения.
Любителите на природата ще открият райски кътчета и в покрайнините на Гоце Делчев. Предпочитани места за отдих и почивка са още вековните кестенови дървета Близнаците, на 1,5 км от града, Рибарникът край река Места, Корнишкият, Брезнишкият и Каменишкият циркуси в парк Пирин.
Любимо място за разходка е курортната местност Попови ливади, където е и паметника на Гоце Делчев. Най-високата точка тук е 1430 м.
Живописен е и разположеният на 850 хектара резерват Ореляк, известен с вековните си букови гори. Picture 155
Селата около Гоце Делчев са съхранили непокътнати българските традиции и архитектура. Заслужават посещение самобитните села – архитектурни резервати Делчево, Ковачевица, Лещен и Долен, които омагьосват сетивата.

Share Button