Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Голямата базилика в Плиска – свещена за християнски ритуали, се надгражда камък по камък с отпуснатите от правителството 800 000 лв.

Голямата базилика в първата българска столица Плиска е сред най-предпочитаните места у нас за приемане на свето кръщение.  свещено и най-подходящо малките деца да тръгнат по светъл път, коментират свещеници. Християнските ритуали – масови за няколко деца или поединично, продължават, макар и под открито небе, макар и без да има специално обособено помещение.Голямата базилика в Плиска

В църквата е имало баптистерий. Той е сред планираните за изграждане през тази година. . При кръщенетата ще бъде използвана и водата от открития свещен кладенец в базиликата. Живителната струя ще се пречиства от сребърни решетки. По стари изчисления ще са нужни общо 7 млн. лв. за пълното завършване на храма.

Има идея да бъде изграден и манастира край Голямата базилика, също да се повдигне и крепостната стена. Въпросът беше дискутиран на място от директорът на НИМ проф. Божидар Димитров с министрите на туризма Николина Ангелкова и на културата Боил Банов.

Share Button