Cherga BG

Голямата базилика се надгражда камък по камък

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

Голямата базилика в Плиска – свещена за християнски ритуали, се надгражда камък по камък с отпуснатите от правителството 800 000 лв.

Голямата базилика в първата българска столица Плиска е сред най-предпочитаните места у нас за приемане на свето кръщение.  свещено и най-подходящо малките деца да тръгнат по светъл път, коментират свещеници. Християнските ритуали – масови за няколко деца или поединично, продължават, макар и под открито небе, макар и без да има специално обособено помещение.Голямата базилика в Плиска

В църквата е имало баптистерий. Той е сред планираните за изграждане през тази година. . При кръщенетата ще бъде използвана и водата от открития свещен кладенец в базиликата. Живителната струя ще се пречиства от сребърни решетки. По стари изчисления ще са нужни общо 7 млн. лв. за пълното завършване на храма.

Има идея да бъде изграден и манастира край Голямата базилика, също да се повдигне и крепостната стена. Въпросът беше дискутиран на място от директорът на НИМ проф. Божидар Димитров с министрите на туризма Николина Ангелкова и на културата Боил Банов.

Редактор Едно

Add comment

+ 18 = 26