Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 

 

 

По случаgaleriaй единадесетгодишния юбилей на галерия „Европа“ и едногодишното арт присъствие в уникалната сецесионова сграда на улица “Луи Леже” № 3 собствениците Хаджистоянови организират официален празник в салоните на галерия “Европа” на 30 януари .

Галерия “Хаджистоянови” е основана през 2003 година от художниците Елена и Божидар Хаджистоянови. Повече от десет години разполагаше с експозиционна зала в НДК и представи над 100 индивидуални и колективни изложби, с творби на над 300 известни български художници, графици, скулптури, дизайнери. От една година галерията е в уникална сграда – стил сецесион, на улица “Леге” № 4 в центъра на София. Наскоро бе открит и втори салон на галерията в най-големия шопинг център на Балканския полуостров – “ Парадайз център”.
По случай юбилея галерията си е поставила амбициозна програма.
Първото събитие е на 30 януари, когато ще се отбележи и началото на китайската нова година, чийто символ е дървения кон. Като специален гост е поканен известният български актьор Джоко Росич.
За 14 февруари, деня на любовта и виното, но и на Трифон Зарезан  са поканени седем популярни арт семейства, занимаващи се с живопис, скулптура, графика – да представят тяхната весела реплика към популярните светци.
На 8 март, съвместно с галерия “ Буцефал” в Охрид ще се възстанови популярният през трийсетте години пленер “За жените, виното и рибата…”.
В сътрудничество с известен хумористичен вестник на 1 април  ще се подготви експозиция под надслов “Сълзи и смях”.
Денят на Европа ще бъде отбелязан с изложбата “Отвличането на “Европа”, което ще смеси в едно географията, историята и митологията на Стария континент през погледа на известни български художници. За празника ще бъдат поканени и евродепутати.
Бианалето “Мама, татко и аз” на 1юни ще представи три династии български художници и графици.
Предстоят и много други авторски изложби на известни български и чуждестранни художници, между които дякон Стоян, Петър Беляшки и …
Във връзка със 70-годишнината на известния български художник Божидар Хаджистоянов ще експонираме 70 негови творби за ценители и приятели, които ще ползват отстъпка от 7 %.

 

 

Share Button