Cherga BG

Фондация „Черга“ посвещава специален брой на българските читалища

Фондация „Черга“ учредява първите годишни награди на българските читалища и им посвещава двуезичен брой – български и английски, на списание „Черга“, с проекта си „Светлина“.

Българските читалища – над 3500 на брой, са уникална за Европа културна институция, която съществува единствено у нас. Те имат рекорден брой членове – общо 300 000 души.

Открити са още преди 161 години с много всенародна любов и плам от възрожденци и будители. Читалищата и до днес са пазители на традиционните български ценности и добродетели и имат своя солиден гръбнак от дарители и спонсори, чиято мисия е да създават места за правене на култура.

Този български феномен – читалищата, представлява общност от вдъхновени хора, които идват тук по свое желание, за да потърсят още светлина.

Читалищата повдигат националния дух, опазват бита, традициите, фолклора. Сплотяват чрез празници и събори. Създават възможности за учене през целия живот!

Опазват децата ни, душите им, умовете им, човечността им!

Годишните награди „Светлина“ ще се превърнат в традиция, защото миналото на България и нейната съвременна култура и национална идентичност, са и нашето бъдеще.

Всички привлечени инвестиции ще бъдат насочени към читалищата, културния туризъм и консолидирането на нацията чрез националния й дух.

 

Биляна Котева

Add comment

10 + = 19