Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

ФестивалФестивал „Слънцето на Тодорка“, който възкресява древни обичаи, се провежда за четвърти път в районна на Врачанско“.„Слънцето на Тодорка“ изгрява традиционно в местността Вало га край Оходен в края на юли.

Организатори са Младежкият дом и Регионалният исторически музей във Враца в партньорство с Търговско-промишлената палата в града.

За поредна година в местността Валога бе направен палатков лагер за участниците от цялата страна. В дните на слънчевия фестивал оживяха легендите на древността и свещени моменти от живота на нашите предци – траките. Археологическо училище, експериментални работилници за керамика, за накити от кост, древни възли и плетиво привличаха вниманието на туристите и гостите на фестивала.

Най-малките участваха в приключенската игра “Пътят на слънцето”. Специална атракция на фестивала са демонстрациите на Сдружение за исторически възстановки “ЧИГОТ” от Варна, театрална група “Темп” и група за медитативно пеене IMPROVVISO – София.Фестивал

Дегустация на средновековна кухня, ръчно месене и печене на хляб от лимец придават още по-автентична атмосфера на древните времена по тези краища. Финал на проявата е научна кръгла маса с участието на археолози и студенти от България, Румъния и Сърбия.

Share Button