Cherga BG
Европейската Троя

“Европейската Троя” привлича в община Шабла

Археологическият комплекс „Дуранкулак“ пази най-старата каменна архитектура в Европа, първите златни накити от каменно-медната епоха, най-големия в света праисторически некропол и Европейската Троя.

В България, по изгрев, слънцето първо погалва морето край нос Шабла, до Шабленския фар – най-източната точка на страната ни. Фарът е една от забележителностите на Шабла – най-северната община на Черноморието ни, богата на културно-исторически обекти, живописна природа и възможности за разнообразни почивки и вълнуващи разходки.

Шабленският фар, боядисан в бяло и червено, е умалено копие на Александрийския фар – едно от Седемте чудеса на света. Проектиран от френски архитекти, фарът има дългогодишна история. Приема се, че е построен през 1856 г., но много историци смятат, че тогава е само възстановен. През византийската и римската епохи на същото място е имало навигационно съоръжение. Пътеводната светлина на фара се вижда на 17 мили (31 км) навътре в морето.

Интерес представлява и живописният бряг на село Тюленово, известен с удивителните си пещерни образувания, прозрачна морска вода и неповторими природни гледки.

Безспорно едно от най-интересните места в община Шабла е Археологическият комплекс „Дуранкулак“. Той се намира при Дуранкулашкото езеро, защитена местност заради множеството редки биологични видове, които я обитават. Археологическият комплекс включва селищна могила Големия остров и свързаните с нея некрополи на западния бряг на езерото. Животът на това място започва през V хил. пр. Хр. с най-древното трайно установило се население в тази част от Европейския континент, което ни е оставило най-старата каменна архитектура в континентална Европа, първите златни накити от каменно-медната епоха и най-големия в света праисторически некропол от – V хил.пр. Хр.

Големият остров е известен сред специалистите още като „Европейската Троя“ или „Езерният град“. По време на Троянската война на Големия остров идват траките, а през елинистическата епоха се изгражда пещерен храм на Великата богиня-майка Кибела. От това време датира и античният некропол, открит на западния бряг на Дуранкулашкото езеро. В него са намерени гробове-катакомби, характерни за погребалните практики на скито-сарматската племенна общност, както и погребения от римско време. През средновековието там е бил разположен старобългарския некропол.

В сърцето на град Шабла се намира Зеленият образователен център, в който се предоставя информация за богатото биоразнообразие и културно-историческо наследство на Приморска Добруджа. Центърът работи целогодишно и дава възможности за наемане на помещенията в сградата и на парковото пространство за провеждане на различни събития. В Центъра се организират еко училище за деца и пешеходни турове с водач по четири еко пътеки като се предоставя необходимото оборудване.

Още за община Шабла тук

Antoaneta Peeva

Add comment

− 2 = 1