Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

640-420-na-eniovden-se-splita-venec-s-nad-70-bilkiЕтнографска изложба “С дъх на билки – лечебни и магични” ще бъде открита утре – 20 март, от 17.00 часа. Изложбата представя над 70 растителни вида от кюстендилската флора, ситуирани и вплетени в ритуалност, магичност и лечебна сила. Чрез красиви фотографии присъстват и четирите елемента на Вселената – вода, огън, земя, въздух.
“В светлината на идеята за обща историко-културна рамка на народната медицина експозицията започва с любопитни археологически данни от праисторическия древен свят, ролята на жреците, ползващи се с привилегията да владеят и упражняват мистични медицински методи” – разказват кураторите на изложбата.
Началото на българската народна медицина се свързва с времето на траки, славяни, прабългари. Древните вярват, че духът и тялото са неразделни, а душата е безсмъртна. Известни лекари за времето са Орфей, Залмоксис, Асклепий. Специално табло е посветено и на лекари като Хипократ, Теофраст, Диоскорид, Гален, Авицена. От античния фонд на музея са експонирани сравнително редки находки от медицински инструменти от 2-3 в.- пинсети, ушни сонди, сонда-лъжичка, игла с шпатула, балсамарии и ампула за съхраняване на течни медикаменти, фрагменти от оброчни плочки с изображение на змия, свързана с култа към Асклепий.
Изложбата представя на посетителя букет от билки за болки, разнообразие от лечебни рецепти, съвети на учителя Петър Дънов, лечебни методи на пророчицата Ванга. С дъх на билки са и амулетите и талисманите в изложбата, силен апотропей са избраните и представени билки на доброто и мощта.
Билките са били и ще бъдат разковничето, което може да пази здравето на човека и да го предпазва от злото. В тях е закодирано доброто “начало”, свързано с надеждата, допълниха от музея.

Източник:БТА

Share Button