Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

za-zemqtaЕкологично сдружение „За Земята“ открива днес уникалната фото-изложба „Боклукът в раницата“ от 16ч. в градинката пред Народния театър. Мястото ще приюти от 17 април до 02 май 2017 г. галерията от 32 архивни кадри, които показват интересни моменти и участници от една от най-емблематичните кампании на „За Земята“. Откритата изложба ще съдържа снимки от далечната 1999 година, когато започва първото високопланинско почистване на сдружението, до последното през изминалата 2016 г.

В изложбата ще бъдат показани кадри изпълнени с емоции, енергия, огромни чували и чист въздух – неизменната част от акциите на сдружението. Желаещите да я посетят ще се запознаят и с идеите на организаторите за стъпки от “Боклукът в раницата” до “Без боклук”.

Всяка година стотици доброволци се качват в планината и изнасят тонове боклук от най-високите защитени територии в България – Националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан. Хората в снимките се променят, всяка година се включват и нови. Някои младежи вече са пораснали и идват с децата си, други пък се връщат всяка година в България специално за Чистенето. И боклукът се променя – консервите и бурканите от 80-те са изместени от пластмасовите чашки и мокрите кърпички. А планината си е същата – красива, цветна, могъща и надяваме се – все по-чиста! Това са само част от многобройните емоции и впечатления, които ще се опитаме да предадем чрез снимките, няколко месеца преди поредната ни акция.

Припомняме, че идеята на дългогодишната кампания “Боклукът в раницата” е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Основното правило, което всеки турист се приканва да следва, е да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си, обясняват организаторите. А още по-голямото предизвикателство, което отправяме е, да се стараем да консумираме продукти с по-малко опаковки, или да опаковаме в съдове за многократна употреба.

Изложбата „Боклукът в раницата“ се осъществява в рамките на проекта “Училища за устойчиво развитие и активизъм” на За Земята и Приятели на Земята Европа. Проектът цели да насърчи неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически знания, и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

Share Button