Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

prezidenta-peresПри изключително голям интерес на ученици от цялата страна  приключи литературният конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Тази година конкурсът бе посветен на големия политик и миротворец Шимон Перес. Своите есета на тема: „Шимон Перес и неговия принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм” написаха  161 ученици от 41 населени места.

Трудната задача да отсее най-добрите между 165 есета /някои от учениците са написали по повече от 1 творба/ имаше журито в състав: Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг.

Официалната церемония по награждаването на победителите ще се състои днес в Държавен куклен театър Бургас от 18 часа. На церемонията ще присъстват представители на местната и държавната власт, на Посолството на Израел у нас, на организацията на евреите в България  „Шалом” и на еврейската общност в Бургас, политици, общественици, бизнесмени, ученици и учители. Тук ще бъдат и авторите на първите 20 творби, отличени от журито.

Община Бургас е партньор на инициативата. За провеждането на тържествената церемония съдействат още: Посолство на Държавата Израел в България, Фондация „Роналд Лаудер”,  ОЕБ „Шалом”, БМФ Порт Бургас”, СК ООД, Хотел България, Замък „Влюбен във вятъра”.

Животът и делото на Шимон Перес предизвикаха изключителен интерес  сред младежите и девойките. За първи път словесната надпревара излезе отвъд пределите на страната ни. Своето есе, написано на български език, изпрати и ученичка от Босилеград, Сърбия.

Победителят в четвъртия литературен конкурс на „Алеф” ще представи България на едноседмичен международен конгрес за млади лидери в младежкото село Хакфар Хайарок в израелския град Рамат ХаШарон. Конференцията ще се проведе между 11 и 18 август 2017 г. и в нея ще бъдат включени младежи от цял свят на възраст от 15 до 17 години. Представителят на България ще се включи в конгреса с презентация за страната ни, а на гала вечерта ще покаже и оригинална българска национална носия. Пребиваването в Израел на наградения участник в конкурса – такса за участие, медицинска застраховка, храна и нощувки, ще бъде за сметка на Център „Алеф”. Пътуването му до Израел и обратно се поема от посолството на държавата Израел в България.

Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място, ще получат парични премии – съответно 200 и 150 лева.

За младежите от страната, гости на Център „Алеф”, участието в церемонията ще се превърне в незаличим спомен и стимул за бъдещо творчество. В Бургас те ще могат да изживеят и една истинска приказка с организираната екскурзия до единствения български Замък „Влюбен във вятъра” край Созопол.

Share Button