Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

9Дилемата, какво да избере един млад човек – държавно или частно висше образование твърде често съвпада с един от най-важните избори по отношение на неговото бъдещо личностно, професионално и кариерно развитие в рамките на житейския му опит и път.

6

 

8

И държавната, и частната форма на висше обучение в Европа и по света имат своите несъмнени преимущества и достойнства. Поради това е от особено важно значение кандидат-студентите по възможно най-правилния и функционален за тях начин да изберат параметрите на бъдещото си академично образование. От това в решаваща степен зависи бъдещата им кариера, както и цялостната им професионална реализация. Така, например, частното висше обучение понякога предлага доста повече възможности за платени стажове, практики и други форми на реализация още по време на самото следване.

10

Също така частните университети в Европа и по света традиционно работят в тясно сътрудничество с немалко именити представители на националния и международен бизнес. Последното, от своя страна, предоставя по-голям и надежден избор на възпитаниците им по отношение на бъдещото им кариерно развитие. В частните европейски университети също така са привлечени да преподават множество изтъкнати академични специалисти и учени от световен мащаб, което повишава цялостното качество на предлаганото от тях обучение.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От друга страна, следването в държавните висши учебни заведения в рамките на Стария континент излиза далеч по-евтино и съответно е много по-достъпно и изгодно за българските младежи. В добавка към това то също така е и в повечето случаи изключително качествено и надеждно, особено в по-утвърдените европейски университети.

2

Не на последно място и нашата страна вече е част от ЕС, а системата ни на висше обучение в немалка степен – интегрирана към общоевропейските процеси. Така че и оставането на младите хора да получат образование в България също понастоящем е една добра опция за тяхното първоначално развитие, още повече, че това дава възможност при желание впоследствие те да запишат, например и магистратура зад граница.

4

1

Отговорът на въпроса – къде е най-добре да следваме – у нас или в държавно, или частно учебно заведение в чужбина може да откриете за себе си по време на най-представителното и мащабно световно образователно изложение провеждано в България – „Образование без граници” (27 – 29 март 2015 г.), което ще се проведе в Националния дворец на културата в София, като на същото за целта гостуват редица известни и висококачествени университети от множество страни от почти всички континенти. Вход свободен след предварителна регистрация на www.edu-fair.eu или на място в НДК!

Share Button