Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

часовото времеГражданско движение часово време “ДНЕС” внесе официално в Министерския съвет писмо, с което се настоява да бъде отменено ПМС №94/13.03.1997 г., въвеждащо лятното часово време и да се установи целогодишно запазване на астрономическото време.
  ЧАСОВОТО ВРЕМЕ .В писмото се казва, че липсата на европейско изискване за въвеждане на лятно и зимно часово време дава възможност поставеният проблем да бъде решен сравнително лесно и безпроблемно, с решение на Министерския съвет. Единственото изискване на европейско ниво е свързано с това кога да правим смяната, а не дали да я правим.
На 29 октомври 2015 г. в Европейския парламент се проведе дебат по темата, при който всички парламентарни групи се обединиха около мнението, че смяната на времето е неадекватна за съвремието ни мярка, която трябва да бъде премахната.
Особено тежко се отразява смяната на часовото време на хората, които имат проблеми със съня, което ги прави неработоспособни и дори опасни за околните, защото стават нетърпимо раздразнителни, избухливи и провокират конфликти. По данни на Световната здравна организация между 40 и 45 на сто от хората в Европа, включително и в нашата страна, страдат от безсъние, като една от най-честите причини за това хората отбелязват смяната на часовото време. Изкуственото пренареждане на денонощието води до несъответствие с биологическия ритъм на човек и влияе на центъра за регулиране на съня и бодърстването, който се намира в главния мозък.
От ГД “ДНЕС” смятат, че смяната на часовниковите стрелки два пъти годишно е отживелица, която се прилага заради историческата инерция и не отчита променените икономически и социални условия, в които живее съвременният човек. На фона на целия стрес, на който всички ние сме подложени, този изкуствено създаден проблем е повече от излишен и следва да бъде премахнат.На фона на целия стрес, на който всички ние сме подложени, този изкуствено създаден проблем е повече от излишен и следва да бъде премахнат.
Share Button