Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Пет музейни експозиции в град Бяла черква, разположен в плодородната Дунавска равнина, на 40 км от Велико Търново, представят богатата история, култура, природа и традиции в района. Те ще ви срещнат със силата на българския дух, с интересни артефакти и забележителности.

Развитието на Бяла Черква е хронологично проследено в експозицията на Историческия музей. Археологически и етнографски материали свидетелстват за богатата и бурна история на този край и за ролята му като просветно и революционно средище през Възраждането. Представени са свидетелства за участието на Бяла черква в националноосвободителните борби, за четата на поп Харитон и Бачо Киро и героичните сражения в Дряновския манастир през април 1876 , освобождението на града и бързото му издигане в края на XIX и началото на XX в. На втория етаж в музея е Художествената галерия.

В центъра на града е къщата музей „Райко Даскалов” – паметник на културата, строена в двора на родната къща на д-р Райко Даскалов, политически и държавен деец, един от ръководителите на Българския земеделски народен съюз. Тук са представени вещи и документи, свързани с житейския му път – от детството и студентските години в Берлин до участието му в правителството на Стамболийски като оглавяващ няколко министерства, трагичните дни след преврата на 9 юни 1923 г. и подлото убийство на Даскалов в Прага.

Вниманието грабва и къщата музей “Цанко Церковски”. Експозицията тук е вълнуващ разказ за живота на певеца на селската неволя и борба, за дейността му като учител, издател и редактор, поет и писател, политик и държавник проследява живота, обществената и творческа дейност на поета. Тя показва и бита в българското село в края на XIX и началото на XX в. Интерес сред експонатите представляват старата цафара, кавалът и цигулката на писателя, както и автентичните мебели в работния му кабинет.

Природонаучната експозиция е единствена по рода си във Великотърновски регион. Изключително богата сбирка “Към природата с любов” заема втория етаж на бивше училище. Разположена е на 400 кв.м в 5 зали и фондохранилище. Експонатите са подредени по екосистеми: Гора, Бозайници и птици, Ливади и пасища, Поле, Воден басейн, Насекоми, Пчеларство и бубарство, Нежива природа.

Сгушена сред живописната зеленина на един от най-старите паркове, се намира Етнографската експозиция. Разположена е в интересна с архитектурата си сграда, известна тук като „старото читалище”. Уредена с даренията на местните хора, експозицията представя прекрасни тъкани, национални носии, шевици и накити, предмети от бита, земеделието и лозарството, занаятчийски пособия и изделия и др. Събраното наследство оформя чудното съчетание от етнографска експозиция и фотоизложба, които изграждат ретро портрет на града.

Ценен паметник с висока художествена стойност е църквата „Св. Димитър“,  построена през 1866 г. Иконостасът и амвонът са дело на калоферските резбари Иван Стрелухов и Тодор Несторов, които участват в четата на поп Харитон и Бачо Киро и загиват геройски в Дряновския манастир. Тук от Освобождението се съхраняват костите на Бачо Киро.        

www.museumbcherkva.com

 


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

 

 

 

 

Share Button