Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

БУНТЪТ НА ИЗОБРАЖЕНИЯТА е изложба на Деяна Стаматова, която ще се проведе между 16 септември  – 6 октомври 2021 в галерия Синтезис. Официалното откриване е в четвъртък, 16-ти семптември,  от 17:00 до 20:00 ч. 

Изложбата ще бъде представена от доц. Георги Лозанов в 18:30 ч.

Изложбата е посветена на 80-тата годишнина от рождението на Деяна Стаматова. Изложбата представя нейни емблематични серии и включва над 50  фотографии, сребърно-желатинови оригинали, копирани лично от авторката.  Деяна Стаматова е представител на ярка плеяда от български фотографки, работили през 70-те и 80-те години на ХХ в.

Това е период, в който властта предприема решителни мерки в нова посока, противоположна на идеята за „мъжкото момиче”, характерна за ранния социализъм. Възвръщането на женствеността се превръща в основна цел, в името на която се налагат редица промени… Търсят се нови пропагандни образи на жената и девойката и кой би могъл по-добре да разбере, да преживее и да предаде – красиво и смислено – женския свят, освен самите жени?“ – пише д-р Катерина Гаджева.

 

Именно през 70-те години, жените за първи път с увереност заявяват себе си като автори в българската фотография. В този период Деяна Стаматова, редом с имена като Лоте Михайлова, Румяна Бояджиева, Петра Атанасова и др. постигат професионални успехи и откриват първите си самостоятелни изложби. В тях представят теми като „новата жена – нежна, красива, одухотворена”, „майчинството”, „децата”. На жените фотографи властта позволява показването на по-интимни сцени, дори на голо тяло, макар изложбите на самата Деяна Стаматова нееднократно да се оказват със заключени врати. Именно в сферата на актовата фотография са и нейните най-смели експерименти, които са една от основните теми представени в изложбата.

В кариерата си има повече от двадесет самостоятелни изложби и десетки награди от български и международни фотосалони като: Биенале по художествена фотография, Пловдив, 1971; Международен фотоконкурс „Орво – Пентакон“, Германия, 1971, 1973; Международен салон по художествена фотография „Асахи Шимбун“, Токио, 1975; Международен фотосалон „Исфак“, Турция, 1981; Салон за творчески търсения Сен-Клу, Франция, 1985, 1986; Годишен преглед на българската фотография на Българската фотографска академия, 2001.

Изложбата “Бунтът на изображенията“, продължава линията на галерия Синтезис да показва автори, оставили значима следа в българската фотография. В изложбата са включени фотографии, документи и предмети, предоставени от г-н Емил Качаров, съпруг на Деяна Стаматова и от архива на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“. Именно с тяхна подкрепа се осъществява изложбата, като също е част от програмата на Месеца на фотографията 2021.

Share Button