Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

PHOTO VICTOR VICTOROV 086На 24 и 26 октомври почитателите на оперното изкуство ще могат да  видят спектакъла „Евгений Онегин”.  На 26 октомври спектакълът ще се играе благотворително. Приходите ще отидат  за изгорелия драматичен театър в  Пловдив. По този начин Операта е съпричастна към  акцията на Министерство на културата „Артисти за артисти”.

За първи път, от 30 години насам ,  шедьовърът „Евгений Евгений Онегин” се появява на сцената на Софийската опера и балет  през тази година. Публиката и критиката посрещнаха премиерата на 25 януари с огромно възхищение. Поради силният интерес към руската класика, представлението е отново в афиша на театъра.

Това е уникална творба, родена от срещата на двама гении-  Пушкин и Чайковски. Постановката е копродукция с Букурещката опера.  Тя е дело на известния в северната ни съседка оперен и филмов режисьор Йон Карамитру, директор на Националния театър в Румъния, „Йон Л. Караджале”. Хореографията, сценографията и костюмите също са поверени на румънски творци.PHOTO VICTOR VICTOROV 096

Спектакълът е изграден по кинематографичен начин – от лирични сцени. Трите действия са представени чрез преливането на седем картини.

В ролята на  Ленски , зрителите ще могат да видят прочутия румънски  певец Мариус Бренчу, тенор, който всеки оперен театър иска да има в афиша си.

Вълшебната музика на Чайковски е оставена в ръцете на оркестъра на  Софийската опера и балет, под диригентската палка на Григор Паликаров.

Мариус Бренчу

Мариус Бренчу завършва Музикалната академия в Букурещ, малко след това прави своя дебют като Дон Отавио в „Дон Жуан” на В.А.Моцарт /1997/. Още като студент има множество успешни участия в международни конкурси, в повечето от които печели първите награди – „Жулиен Гайар” журирана като председател от Хосе Карерас, и на конкурса „Джордже Енеску” с председател Елеана Котрубас. На конкурса „Кралица Елизабет” в Брюксел /2000/, печели втора награда и специалната награда „За операта”, през следващата година на Аудиториума в Ню Йорк, отново печели първата награда и две специални награди. Същата година приключва конкурсните си участия в Кардиф, като печели отличието „Певец на света”.Интересното е, че по една награда от същия конкурс са имали Карита Матила, Брин Терфел, Дмитрий Хворостовски, но Бренчу печели и двете – наградата „Песен” и „Певец на света”.

PHOTO VICTOR VICTOROV 104За тези 15 години, Мариус Бренчу постепенно добавя в творческата си листа ролите на Рудолф /Бохеми/, играни в Хамбург и Тел Авив, Алфред /Травиата/ в Берлин, Рим, Брюксел, Аламива /Севилският бръснар/ в Лион и Лисабон, Адорно /Симоне Боканегра/ в Хамбург, Макдъф /Макбет/ в Амстердам и Единбургския фестивал.

През 2008г. има изключителен успех на сцената на Метрополитен опера с участието си в операта „Рондина” /Пучини/, а по-късно и в Париж и Тулуза със същата опера.

Мариус Бренчу има впечатляващо сътрудничество с най-известните имена от диригентския пулт – Клаудио Абадо, Сейджи Озава, Лорин Маазел, Зубин Мета, Валери Гергиев, Саймън  Йънг, Кент Нагано, Марко Армилато и много други.

Запомнящи са и участията му в спектакли като „Любовен еликсир”, „Лучия ди Ламермур”, „Идоменео”, и в „Евгени Онегин”, в ролята на Ленски, с която той ще се представи и на спектаклите на Софийската опера и балет на 24 и 26 октомври.

Share Button