Cherga BG

Бъндараците в Дома на киното довечера

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

download

Домът на киното остава верен на обещанието си да запознава зрителите с най-новото от световното и българското документално кино. На 31-ви януари петък от 19 часа ще се състои премиерата на документалния филм „Лорд Бънди от София“, посветен на легендарната рок група “Бъндараците”. Членове от оригиналната група, ще изпълнят няколко парчета специално за публиката в залата.

Режисьор на лентата „Лорд Бънди от София“, документален, България, 2013, 80’, е Иван Трайков. Сценарият е на Боряна Матеева и Константин Петров,а оператор е Емил Пенев. Музиката е на THE BEAT CLUB.

Филмът е с участието на Иван Милев – Вачо (Малкият Бъндарак), Кирил Маричков, Петър (Пепи) Цанков, Любомир (Любо) Канов, Константин (Косьо) Марков, Йордан (Дани) Ганчев, The Beat Club. Продуцент – Здравко Ватев.

Филмът разказва за считаната за първа рок-група в България „Бъндараците“. През 60-те да се свири рок е опасно, но и вълнуващо. А за членовете на групата това е единственият начин да се чувстват свободни. Четиридесет години по-късно те разказват за времето, през което са живели, за падането на „социалистическата империя” и за съвременните измерения на рока.

Бъндараците носи името на английския представител в Съюзническата тристранна комисия след 9 септември 1944 година лорд Бънди. Основатели са братята Димитър и Иван Милеви. В състава са още съученикът на Вачо, Кирил Маричков и приятелят им от махалата Петър Цанков. Поради несъгласието на родителите на Маричков, тясно свързани с комунистическия режим, да другарува с братята Милеви, през 1966 г. групата се разпада. Маричков и Цанков основават нова, която по-късно е наречена „Щурците“.

Тези и много други интересни факти ще научим от документалната лента тази вечер.

В. Филипова

Add comment