Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Българският посланик във Виена Иван Сираков бе удостоен с Голям златен почетен орден с лента за заслуги към Република Австрия. Високото държавно отличие се дава за особените му заслуги в множество области на двустранните отношения в качеството му на извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Австрия от декември 2016 г. досега.

Наградата за посланик Сираков е по предложение на министерствата на външните и вътрешните работи на Австрия и е присъдена от президента на страната Александър Ван дер Белен. Орденът бе връчен на българския дипломат на официална церемония в австрийското посолство в София.

Сред заслугите на посланик Сираков, изтъкнати в словото на посланика на Австрия у нас Андреа Вике, са дейността му при подпомагане на подготовката и провеждането на председателствата на България и Австрия на Съвета на ЕС през 2018 г., същественият принос в културния обмен, а също и в областта на полицейското сътрудничество. Подчертано бе, че в изключително интензивни времена за двете страни със своята ангажираност и инициативност посланик Сираков е допринесъл значително за преодоляването на предизвикателствата и за устойчивото задълбочаване на двустранните отношения.

В рамките само на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. под ръководството на посланик Сираков са проведени над 50 политически, културни и научни мероприятия. През същата година е открито почетно консулство в Санкт Пьолтен (Долна Австрия), а през 2020 г. и в Грац. Австрийската страна подчерта и съществения принос на посланик Сираков в разрешаването на една от големите финансови измами в рамките на ЕС.

„За мен е чест да получа това високо отличие. Благодаря на посланик Вике, на правителството и на президента на Австрия. Ще го нося и защитавам с гордост“, заяви посланик Сираков. Той подчерта, че Австрия е важен стратегически партньор на България и втори в областта на търговията.

„Нашите две страни са тясно свързани както политически и културно, така и в човешки план. Моята цел е да издигнем тези отношения до нивото на стратегическо партньорство, отговарящо на близките ни отношения в ЕС и международните организации“, каза посланик Сираков, като сподели и, че със семейството си цени високо хората, страната и културата на Австрия.

Сред носителите на Големия златен почетен орден с лента за заслуги към Република Австрия са и канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел, както и Кофи Анан, генерален секретар на ООН през 1997-2006 г.

Share Button