1453308904_2 XII Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика се проведе в периода от 13 до 19 януари в Алмати, Казахстан. В нея взеха участие 278 ученици в 54 отбора от 17 страни, а българските ученици отново се представиха отлично, като спечелиха цели 10 медала – 5 златни, 4 сребърни и 1 бронзов.

Международното състезание се провежда от 2005 година насам. В него се включват специализирани физико-математически училища. Целта е да се изгради сътрудничество между представителите от цял свят, както и да се стимулира обучението по математика, физика и информатика.

В отборното класиране тимът на Софийската математическа гимназия е на впечатляващото първо място със завидни резултати и в трите научни категории и почетното звание “Най-добър отбор” / “The Best Team”.

В раздел математика златен медал имат Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас) и Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) се връща със сребърен медал.

В раздел информатика Христо Венев (12 клас) се връща с първото място и златен медал. Сребро – за Иво Дилов (12 клас) и Антон Чернев (12 клас), а десетокласникът Иван Ганев завоюва бронз. Заедно с Валентин Борисов, Емилиян Грешков, Ивайло Георгиев и Георги Бонев, те представиха Шумен и шуменската школа по информатика, водени от ръководителя си Бисерка Йовчева. Ръководителите от СМГ са Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев по математика, Илиан Илиев по физика, Бойко Банчев по информатика.

Във физиката злато завоюва Светлин Тотев (12 клас), а Никола Пулев – сребърен медал.

Честито на спечелилите. Да имат още много успехи и поводи за гордост от постиженията си!

Share Button