Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Двайсет и пет години след първото издание на една от най-успешните съспенс серии за всички времена, българската публика се среща отново с героите на Томас Харис – очаквайте „Червения дракон“ на 11 ноември!

Историята в „Червения дракон“ (превод: Веселин Лаптев, 376 стр., цена: 15 лв.) хронологически предхожда „Мълчанието на агнетата“ и разгръща образите на агент Джак Крофорд и психиатъра-канибал за първи път. И тук действието се върти около хиперчувствителен агент на ФБР, който търси съветите на смразяващия Ханибал Лектър, за да постигне своята цел – залавянето на садистичен сериен убиец! „Ню Йорк Таймс Бук Ревю“ сравнява този легендарен роман с „машина, проектирана с една-едничка цел – да кара пулса на читателя да препуска във вените, сърцето да бие бясно, а жлезите да отделят ужас“.

   Томас Харис е роден през 1940 г. в Джаксън, Тенеси. Печели световна популярност през 1975 г., когато публикува дебютната си творба – „Черна неделя“. През 1981 г. се ражда „Червения дракон“ и поставя началото на блестяща серия от сюжети, залагащи на страха и погнусата от демоните в човешката душа. И петте заглавия от поредицата за Ханибал са екранизирани, а доктор Лектър вече се е превърнал в нарицателно за гений на злото!

Project2_Layout 1Книгата

Изтегнал се на койката в своята килия и разтворил на гърдите си „Големия кулинарен речник“ на Александър Дюма, Ханибал „Канибала“ Лектър дебютира в този вече легендарен роман на съспенса и дори на ужаса, който според голяма част от ценителите е дори по-добър от своето продължение „Мълчанието на агнетата”. И тук както в „Мълчанието на агнетата” действието се върти около хиперчувствителен агент на ФБР, който търси съветите на психо психиатъра Лектър, за да постигне своята цел – залавянето на садистичен сериен убиец, който избива цели семейства, за да задоволи известни само на самия него низки страсти.

Червения дракон“ е машина, проектирана с една-едничка цел – да кара пулса ни да препуска във вените, сърцето да бие бясно, а жлезите да отделят ужас.
в. Ню Йорк Таймс Бук Ревю

Авторът

Thomas-HarrisТомас Харис е роден през 1940 в щата Тенеси, САЩ. Работи като журналист. Написва първия си роман през 1975, който веднага му донася световна слава. До този момент Томас Харис е публикувал 5 книги с главен герой незабравимото превъплъщение на злото – доктор Ханибал Лектър. И петте романа: „Черна неделя“, „Червения дракон“, „Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“ и новият „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ са адаптирани в киното с огромен успех, а „Мълчанието на агнетата“, с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в ролята на психиатъра Ханибал – канибала, е награден с „Оскар“ за главна мъжка роля през 1991.

Share Button