Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

BeFunky_IMG_0324.jpgПоради огромният успех – балетите „Антигона” и „Електра”, ще бъдат отново на сцената на Софийската опера и балет. На 19 януари, от 16 часа, Софийската опера и балет ще покаже световноизвестните едноактни балета. Музиката на „Антигона” и „Електра” е на Марк Пекарски и Рихард Щраус, а хореографията е на Сергей Бобров.

Руската и българската преса бяха единодушна за заслужилия артист на Русия – Сергей Бобров като балетист и хореограф: „Той е духовен син и продължител на Григорович”, твърдят балетните критици. Бобров е ученик на големия балетен педагог и хореограф Юрий Григорович. Да впечатлиш Григорович е нещо изключително, защото той не се впечатлява лесно. Бобров обаче успява. Неговите постановки се BeFunky_IMG_1079.jpgиграят в Европа и Америка и винаги получават възторжените отзиви на публиката и критиката. Той е един от най-интересните хореографи в Русия. Негово дело са балетите „Антигона” (1995), „Електра” (1992) , „Инфантата и шутът” (1996), „Дъщерята на Едип” (2000), „Лешникотрошачката” (2001), „Кармен” (2002), „Лебедово езеро” (2002), „Дон Кихот”, „Спящата красавица” (2003), сценичните варианти на оперите на Мусоргски „Борис Годунов” и „Хованщина” (2008) и много други. В репертоара на Бобров като балетен режисьор са най-добрите класически и съвременни балетни заглавия.

BeFunky_IMG_1096.jpgДиригентът на двата едноакти балета, Марк Пекарски, е известен перкусионист и основател на първия оркестър за ударни инсртументи в Русия. Той е роден през 1940 г. и е заслужил артист на Русия. Доцент е в Московската консерватория. От 1960 до 1990 г. работи в Държавния симфоничен оркестър за радио и телевизия. Успоредно с това свири в ансамбъл „Мадригал”. Член е на Съюза на московските композитори. Марк Пекарски има активна концертна дейност. Негови записи на ударни инструменти са търсени в Русия, Германия Нидерландия и Америка.

Продукцията „Антигона”/”Електра” в Софийската опера и балет се осъществява съвместно с Държавния театър за опера и балет в Красноярск, който миналата година отбеляза 35-годишнината си.

Нашата „Антигона” е история на едно престъпление, която се повтаря вечно, разказва за постановката си Бобров. Този цикличен процес на историческото развитие се подчертава и от структурата на балета. Поставените на възвишение музиканти, като някаква адска абстрактна сила, задават на героите ритъма на битието им. Всеки предмет на сцената присъства като знак, независимо дали е камшик или подобен на чудовище животински трон. В контекста на представлението короната е едновременно знак на властта и олтар, около който неистово танцува обезумялата тълпа.

BeFunky_IMG_1819.jpg

Свой знак има и Антигона – потомка на древния и прокълнат от боговете род на Едип. Родена от кръвосмесителния брак между майка и син, само тя е надарена с духовно зрение; безгрешна, тя в продължение на много години е очите на самоослепилия се Едип, преди да се върне в родната си, опустошена от размириците в Тива. Може би, заради това нейн знак в балета е Анкх – древноегипетският кръст, който означава обединението на небето и земята, на живота и безсмъртието? В мистерийната традиция той се оказва ключ към тайни знания и скрита мъдрост, предвестник на „идващия живот”, на неземния живот. Те са достъпни само за тази, на пръв поглед толкова безпомощна, героиня. Антигона е по-скоро жрица, която извършва ритуално погребение, за да може по-бързо да се присъедини към света на боговете.

Като свързващо звено между „света на идеите” и „света на хората” се появяват двама сатира. Те са слуги на авансцената в традицията на комедия дел арте, но и доста двусмислени, нееднозначни персонажи, които манипулират героите. Именно те поставят на престола занъпелия от властта Креон. На срещата с Антигона, която се осмелява да погребе своя брат-предател, у Креон веднага се задейства животинският инстинкт на убиец. Но дори и смъртната присъда, издадена от царя, не може да отмени за Антигона божествените закони.”

За създаването на „Електра” хореографът е вдъхновен от древногръцките трагедии на Софокъл и Еврипид и от операта на Рихард Щраус, написана по либрето от австрийския драматург Хуго фон Хофманстал. Юрий Григорович обаче е композирал свое балетно либрето, което разказва за убийството на цар Агамемнон от жена му, царица Клитемнестра и любовника й Егист, и за децата им – Електра и Орест, които отмъщават за смъртта на баща си.

Спектакълът е подготвен специално за фестивала през 1992 г. в Атина, който е бил посветен изцяло на мита за Електра. Например, на този фестивал своя „Електра”, постановка на Юрий Любимов, представя и Театърът на Таганка. Що се отнася до балета „Електра”, тогава в постановката Григорович е подпомаган от своите ученици Андрей Меланин и Сергей Бобров. Според последния, освен в Атина, спектакълът им е показан на фестивала в италианския град Сполето. И след това се играе веднъж в Болшой театър.

Двадесет години по-късно, „Електра” се възражда на сцената в Красноярск. „Това право ми беше предоставено от Юрий Григорович” – каза Сергей Бобров.

През 1995 г. Григорович напуска Болшой театър и започва да работи активно с различни руски и чуждестранни балетни колективи. От този период е и неговата дружба със Сергей Бобров. През 2001 година хореографът се връща в Болшой театър, а от 2008 г. е щатен хореограф на балетната трупа на театъра. Юрий Григорович е и главен герой на руския форум „Балетът на XXI век „ в Красноярск, през 2012 г. Тогава Сергей Бобров благодари на своя учител и казва: „Съдбата ми подари шанса да бъдете мой учител и аз сега й благодаря с всяка моя постановка.”

Сергей Бобров ще бъде на 19 януари в Софийската опера и балет, за да сподели със зрителите вълнението от играта на солистите на нашия балет. „На балета в Софийската опера давам висока оценка. Такава, каквато дават специалистите на балета на Болшой театър”- признава Бобров.

Пред Сергей Бобров предстои работа в театъра в Красноярск, където

ще постави балета „Кармен”, Той ще има своя хореография и в операта „Кармен”. Заедно с Джон Галиано подготвят премиерата на балета „Лебедово езеро”.

Билети се продават на цени от 8 до 40 лв. на касата на Софийската опера и балет (ул. „Врабча” 1,), на касите на EasyPay.

Share Button