Cherga BG

БАНСКО

bansko_street_center

Едва ли има човек, който да не е чувал легенди за Банско – за местата за отдих и забавление, вкусните гозби, гостоприемството и странния говор на банскалии. Те се познават отдалеч и по темперамента.

Банско е една от визитните картички на България – благословено от Бога място за туризъм и не само. В момента градът е най-динамично развиващият се зимен курорт, любимо място за отдих на чужденци и българи. Там по невероятен начин се срещат минало, настояще и бъдеще.
Според историците селището е възникнало около IХ – Х в. след Христа на място, където преди това са съществували древни тракийски селища. През ХVIII в. вече се споменава като процъфтяващо село, с добре развити занаяти и оживена търговия с далечни страни от Егея и Европа. В Банско се намира и уникалното училище по изкуствата. През ХVIII и началото на ХIХ в. талантливи художници и дърворезбари създали произведения на изкуството в къщите и църквите на Банско, Рилския манастир, манастирите на полуостров Атон, Сърбия и Македония. Най-известни били художниците от клана Молерови – фамилия, която съществува и днес.
През втората половина на ХIХ в. друга група художници под ръководството на Уста Огнян Огнев създава декоративните елементи на църквата „Света Троица“, Веляновата къща и др.
Банско е родното място на много будители, революционери и поети като Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и Никола Вапцаров. Тук могат да се видят запазени автентични укрепени и художествено украсени къщи, построени през XVII – XIX в., предимно от камък, с малки решетъчни прозорци, високи стени и тежки обковани порти. Всяка местност, всеки край си има своя особеност на къщата, което се определя от съдбата и историята на региона. Банската укрепена къща е специфичен подтип възрожденска къща. Дървени греди, сглобени “на венец”, образуват използваемо подпокривно пространство. Най-характерната й особеност е укрепеното скривалище в приземния етаж и такава стая на горния, където се съхранявали ценни вещи.
Забележителни архитектурни паметници са старите къщи – Веляновата, Бенината, Тодевата, Молеровата, Драгостиновата, Шарковата. Църквата “Света Троица”, камбанарията с градския часовник, средновековната църква „Успение на Света Богородица“ със забележителния си дърворезбован иконостас допълват още архитектурната атмосфера на Банско.
Освен със своята култура, оригиналнатa си възрожденска архитектура, Банско е известен сред ценителите с местните кулинарни специалитети – бански шашлик и банска капама, които всеки посетител трябва да опита.

Днес туристическият бизнес е съвсем различен отпреди 10 и повече години. Съществува вече и Агенция по туризъм. Ето какво каза председателят на Агенцията по туризъм Благой Рагин – специално за сп.”Черга БГ”. „Само за първите 6 месеца на 2005 година приходите от чуждестранни туристи в България са 705 млн. евро.
За първото полугодие отчитаме увеличение на ръста от 9,21 процента спрямо същия период на миналата година.
Страната ни е посетена през периода януари – юли 2005 г. от 2 714 000 чужди туристи като само през юли те са 831 446. Основните пазари за бъдещото развитие на туризма в България остават Германия, Великобритания, Русия, Дания и страните от Югоизточна Европа.

Add comment

1 + 1 =