Cherga BG

Трансграничен център за забавления – България и Македония

        

Мрежата „Трансграничен център за забавления“ е създадена в рамките на проект със същото име, целящ стимулирането на устойчив туризъм в пограничните райони между България и Македония. Членовете на мрежата – хотелиери, ресторантьори, водачи, експерти по природно и културно наследство и т.н. – са разработили оферти за Кулинарни уикенди, от които можете да се възползвате в периода от месец септември до месец декември 2018 г. чрез следния уеб-портал:

www.crossborderfuncenter.net

Кулинарните уикенди ще се предлагат в 10 мини-дестинации от Югозападна България и Югоизточна Македония, които не са непознати на българския потребител, но може би той ще има възможност за нов поглед към тях. Офертите включват:

В България:

Дестинация Благоевград – Уикенди на меда

Дестинация Банско – Уикенди на горските плодове

Дестинация Гоце Делчев – Уикенди на лука

Дестинация Струма – Уикенди на гроздето

Дестинация Петрич – Уикенди на кестена

В Македония:

Дестинация Ново село – Уикенди на фъстъците

Дестинация Струмица – Уикенди на чушките

Дестинация Радовиш – Уикенди на житото

Дестинация Гевгелия – Уикенди на патладжана

Дестинация Дойран – Уикенди на смокините

Програмата на всеки уикенд предлага на гостите кулинарно забавление в три части, наречени от домакините кулинарни сесии:

Сесия 1 (в събота преди обяд): Опитай!

В тази сесия ще имате възможност да се запознаете в детайли с всеки конкретен продукт (жито, мед, кестени и т.н.), неговата употреба и значение за хората, както и местни легенди и истории, свързани с него. Ще дегустирате самия продукт или негови „производни“, например кестенов мед.

Сесия 2 (в събота вечер): Виж!

Ще наблюдавате приготвянето на интересни ястия с дадения продукт или негови „производни“ – например не само грозде, но също стафиди, вино и лозови листа. Ще вечеряте заедно с домакините, за да оцените съвместно приготвените ястия.

Сесия 3 (в неделя преди обяд): Направи!

Под вещото ръководство и напътствия на домакините, ще имате шанс сами да приготвите някоя интересна рецепта с продукта на съответната дестинация, например медени сладки. Ще можете да се похвалите пред близки и приятели.

Организаторите са подготвили и предложения къде можете да се разходите във всяка мини-дестинация и дори къде можете да опитате още местни рецепти. Подготвени са и подаръци и изненади за всеки, който посети повече от един Кулинарен уикенд на Трансганичния център за забавления.

Проектът “Трансграничен център за забавления” се съ-финансира от ЕС чрез Програмата за ТГС Интеррег-ИПП България – Бивша Югославска Република Македония.

Тази публикация е направена с подкрепата на ЕС чрез Програмата за ТГС Интеррег-ИПП България – Бивша Югославска Република Македония, CCI No 2014TC16I5CB006. За съдържанието на тази публикация отговорност носи единствено Пирински туристически форум и по никакъв начин не може да се приеме, че тя отразява възгледите на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата. 

Посетете портала www.crossborderfuncenter.net и стартирайте забавлението!

                

Биляна Котева

Add comment

51 + = 54