Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

        

Мрежата „Трансграничен център за забавления“ е създадена в рамките на проект със същото име, целящ стимулирането на устойчив туризъм в пограничните райони между България и Македония. Членовете на мрежата – хотелиери, ресторантьори, водачи, експерти по природно и културно наследство и т.н. – са разработили оферти за Кулинарни уикенди, от които можете да се възползвате в периода от месец септември до месец декември 2018 г. чрез следния уеб-портал:

www.crossborderfuncenter.net

Кулинарните уикенди ще се предлагат в 10 мини-дестинации от Югозападна България и Югоизточна Македония, които не са непознати на българския потребител, но може би той ще има възможност за нов поглед към тях. Офертите включват:

В България:

Дестинация Благоевград – Уикенди на меда

Дестинация Банско – Уикенди на горските плодове

Дестинация Гоце Делчев – Уикенди на лука

Дестинация Струма – Уикенди на гроздето

Дестинация Петрич – Уикенди на кестена

В Македония:

Дестинация Ново село – Уикенди на фъстъците

Дестинация Струмица – Уикенди на чушките

Дестинация Радовиш – Уикенди на житото

Дестинация Гевгелия – Уикенди на патладжана

Дестинация Дойран – Уикенди на смокините

Програмата на всеки уикенд предлага на гостите кулинарно забавление в три части, наречени от домакините кулинарни сесии:

Сесия 1 (в събота преди обяд): Опитай!

В тази сесия ще имате възможност да се запознаете в детайли с всеки конкретен продукт (жито, мед, кестени и т.н.), неговата употреба и значение за хората, както и местни легенди и истории, свързани с него. Ще дегустирате самия продукт или негови „производни“, например кестенов мед.

Сесия 2 (в събота вечер): Виж!

Ще наблюдавате приготвянето на интересни ястия с дадения продукт или негови „производни“ – например не само грозде, но също стафиди, вино и лозови листа. Ще вечеряте заедно с домакините, за да оцените съвместно приготвените ястия.

Сесия 3 (в неделя преди обяд): Направи!

Под вещото ръководство и напътствия на домакините, ще имате шанс сами да приготвите някоя интересна рецепта с продукта на съответната дестинация, например медени сладки. Ще можете да се похвалите пред близки и приятели.

Организаторите са подготвили и предложения къде можете да се разходите във всяка мини-дестинация и дори къде можете да опитате още местни рецепти. Подготвени са и подаръци и изненади за всеки, който посети повече от един Кулинарен уикенд на Трансганичния център за забавления.

Проектът “Трансграничен център за забавления” се съ-финансира от ЕС чрез Програмата за ТГС Интеррег-ИПП България – Бивша Югославска Република Македония.

Тази публикация е направена с подкрепата на ЕС чрез Програмата за ТГС Интеррег-ИПП България – Бивша Югославска Република Македония, CCI No 2014TC16I5CB006. За съдържанието на тази публикация отговорност носи единствено Пирински туристически форум и по никакъв начин не може да се приеме, че тя отразява възгледите на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата. 

Посетете портала www.crossborderfuncenter.net и стартирайте забавлението!

                

Share Button