Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

В рамките на 12-тото издание на международната резидентна програма за артисти „Арт хоризонти“ на Арт движение КРЪГ, която се провежда всеки август/септември в Дъждовница от 2006 г. насам, тази година са поканени художници и куратори от галерията за съвременно изкуство „ARC Gallery” /„АРК Галерия/ от Чикаго. След няколко месеца подготовка на партньорството, представителки на една от най-старите галерии в САЩ ще гостуват в зоните за изкуства в Дъждовница и Кърджали. В международната резидентна програма на Кръг досега са взели участие повече от 900 артисти от общо 36 страни от Европа, САЩ, Израел, Япония, Филипините, Корея и Камерун. В общите творчески експерименти, чрез мобилността на автори от различни точки на света и с активната подкрепа на местната общност, тук трайно се разширява идеята за „място“, „време“ и „граници“, възникват нови общи каузи в името на развитието на света чрез изкуствата и нови хоризонти за творчески експеримент.

ARC Gallery” /„АРК Галерия/ е неразделна част от съвременната арт сцена в Чикаго и е една от най-старите галерии в САЩ. Възниква като сцена на феминистки каузи през 1973 г. по време на женските движения в САЩ през 70-те години на миналия век и като алтернатива на традиционните галерии. Днес тя е утвърдено и международно признато арт пространство за професионалисти и дебютиращи артисти, работещи в различен стил, с различни техники, въз основа на различен тип търсения, „без дискриминация спрямо пол, раса, възраст, класа, етнос, сексуална, духовна или политическа ориентация“.

„Арт хоризонти“

Сред гостуващите артисти от ARC Gallery” /„АРК Галерия/ – Шери Рейф Назали, Рути Модлин, Синтия Вейкунас, Лора Клауд, Ралица Владимиров е и художничката Кина Бъговска, мост между творците от България и САЩ, родена в Момчилград, която живее в Чикаго от 2000 г., преподава в Трайтън колеж и е член на организацията от 2003 г. Носителка е на различни награди от САЩ и България, нейни изложби са показвани в Чикаго, Ню Йорк, Вашингтон, Париж, а нейни работи са притежание на много музеи и частни колекции.

Повечето от тазгодишните участнички в програмата „Арт хоризонти“ имат не само богата творческа биография, но и дълъг опит в обучението на студенти и млади творци, както и в подкрепата на различни граждански каузи. Ето защо от 1 до 7 септември се предвиждат уъркшопи, презентация на ленд арт техники, дискусии за съдбата на жените в изкуството, две изложби в Арт галерия Кръг и една в Керимовата къща заедно с групата на художниците от Кърджали, арт експедиции и др. Между гостуващите творци е и художничката от Япония Чиеко Юки, която по статут е представител на чикагската „ARC Gallery” /„АРК Галерия/ в Ямагата, Япония от 2001 г. Участничките в програмата „Арт хоризонти“ ще бъдат гости и в тазгодишния празник на терлика в Дъждовница на 3 септември /неделя/. Специален гост на събитието ще бъде и проф. д-р Петя Бъговска от Националната музикална академия, която заедно със своите солови изпълнения и импровизации ще допринесе за артистичната атмосфера и още по-пълноценно интегриране на местната празнична култура с високите музикални стандарти.

 

Share Button