Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

бъклици2Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ – Габрово е открит на 07.09.1964 г. по идея и под ръководството на габровеца Лазар Донков. Той е първият и единствен музей на открито в България.
В Етъра са експонирани 50 обекта – технически съоръжения на вода, възрожденски къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. В АЕК „Етър“ се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода и е една от най-богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането – втората половина на XVIII в. и XIX в. Тук посетителите могат да се запознаят със старите занаяти, с архитектурата, бита и традициите на балканджиите, да се потопят в атмосферата на една отминала епоха.
Занаятчийската чаршия е представена от шестнадесет архитектурни образци. Нейните къщи са копия на съществували сгради в Габрово и региона. Занаятчийската чаршия в габровския музей на открито показва възрожденски занаяти грънчарство, кожухарство, бакърджийство, куюмджийство, мутафчийство, хлопкарство, шекерджийство, дърворезбарство и други.
Занаятите, представени в музея, са изключително атрактивни за посетителите. Тук гостите на комплекса наблюдават в реално време работата на майсторите, старинната технология при изработването на традиционните изделия и имат възможност да закупят готовия продукт от ръцете на майсторите.
Освен уникалните действащи работилници, в Етъра оживяват обичаите и обредите, характерни за народния календар на българина. Тук се дава нов живот на богатото духовно наследство: песните, танците, фолклора, на които гостите на музея могат да се насладят. На големите празници от обредния календар като Лазаровден, Гергьовден, Еньовден се правят възстановки на обичаите, свързани с тях.
Всяка година в първите петък, събота и неделя на месец септември, АЕК „Етър“ е домакин на Международния панаир на народните занаяти. В панаирните дни майстори от страната и чужбина се срещат в Етъра, за да представят изделията от занаятите си. Целта на Международния панаир е да се опазят традиционните български занаяти и да се пренесе традицията на старите майстори през годините.
Хотел „Странноприемница“, построен и обзаведен в хармония с духа на етнографския музей, предлага възможност за активен отдих, бизнес пътувания, делови срещи, конферентни и фестивални прояви сред неповторимото очарование на народния бит.
Тази година на 7 септември Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ – Габрово чества своя 50 годишен юбилей. В рамките на тези 50 години той се разви от една идея и вече се превърна в една много авторитетна културна и научна институция, национално и международно призната туристическа дестинация и затова го наричаме „живата българска традиция“. 3

Share Button