Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Регионалният археологически музей в Пловдив е една от най-старите и представителни музейни институции в България, създадена в периода 1879-1882 г. В своята 135-годишна история развитието на Археологическия музей в Пловдив преминава през няколко етапа. През 1909 г. със Закона за народното просвещение музеят в Пловдив е възстановен под името Археологическо-нумизматичен кабинет. С изменението на същия закон и Указ на цар Борис III от 1921 г. е преименуван в Археологически музей с три отдела: археологически, нумизматичен и художествен. Към художествения отдел се обособява сбирка от творби на български художници, щампи, гравюри и фотографии.

През 1928 г. музейните сбирки са преместени в сградата на Окръжното данъчно управление. От юли 2006 г. придобива статут на Регионален археологически музей. В периода 2005-2010 г. е извършено обновяване и разширяване на сградата.

Във фондовете на музея се съхраняват над 150 000 експоната, свързани с древната история и култура на България от палеолита до ХVІІІ в. В експозицията му са представени близо 4500 експоната от праисторията, тракийското, елинско, римско, византийско и средновековно българско изкуство.

Посетителите му могат да се запознаят с най-ранната стенна живопис от времето на халколита – ІV хил. пр. Хр., едни от най-богатите гробни комплекси на одриските владетели от V – ІV в. пр. Хр., част от нумизматична колекция на музея, тракийско въоръжение и произведения на античното ювелирно изкуство и торевтика, между които и Панагюрското златно съкровище. Представена е историята на Филипопол през римската епоха и развитието му през средновековието.

През последните години в залите му са гостували изложби на едни от най-престижните музеи в Европа, като Лувъра, Националния археологически музей в Атина, НАИМ при БАН и частни колекции.

Музеят провежда целогодишно археологически проучвания и разкопки на територията на община Пловдив и Пловдивска област. В резултат на нея са разкрити уникални археологически паметници като Античния театър, Античния стадион, Одеона, Форума и акведуктите на Филипопол, Епископската базилика, къщата “Ейрене” и тракийската цитадела на Небет тепе в Пловдив. През последните години, благодарение усилията на община Пловдив, тези археологически обекти са реставрирани и социализирани за туристически посещения.

На територията на Пловдивска област музея извършва проучвания на тракийския градски център от V в. пр. Хр. до село Васил Левски, Карловско, гробниците край Калояново и тракийските могили край Брестовица, Ново село, Татарево и Маноле.

Археологическият музей е носител на наградите  Орден „Народна република България” ІІ степен, „Почетен знак на град Пловдив” – 2002 г., Първа награда за най-добър сайт в конкурса „БГ Сайт” 2005, Сграда на годината в националния конкурс – 2010 г.; Награда „Полет над нощта” за най-посещавания пловдивски музей в нощта на музеите – 2011 г. и Почетен знак с грамота – „Златен век” на Министерство на културата – 2013 г.


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

Share Button