Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Николина Ангелкова обяви, че съвместно с Германо-Българската индустриално-търговска камара търси възможности за сътрудничество в областта на дуалното обучение в сектор „Туризъм“.

Към идеята трябва да бъдат привлечени различни държавни и частни институции – професионални гимназии, университети, представители на туристическия бизнес. Идеята е да се използва немски опит в тази сфера, обясни още Ангелкова. Министърът подчерта, че такъв пример за обучение има в Испания, Португалия и Франция. Министерството работи по учредяването на Център за преквалификация и допълнителна квалификация на кадри към туризма – каза още Ангелкова. Недостигът на кадри в туризма остава основна тема и водещ приоритет на Министерството. Липсата на квалифицирани кадри се усеща най-вече в изпълнителските позиции, като пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и др – уточни още министърът.

На срещата е дискутиран и въпросът за участието на България в туристически изложения в Германия. Като значението на подобни визити е важно за популяризирането на страната ни – подчерта министър Ангелкова. Много голямо значение има представянето на страната ни в най-значимия туристически форум в световен мащаб ITB – Берлин. Заедно с главния управител на камарата – Митко Димитров, бяха обсъдени и възможности за осъществяване на съвместни действия в контекста на предстоящото изложение през март следващата година. България е сред най-дългогодишните участници в ITB Берлин, като участието и в тазгодишния форум беше за 49-и път – посочи още Ангелкова.

Share Button