Cherga BG

Алтернативният туризъм

Minolta DSCБългария продължава да е страна, в която тръпката и приключението са живи. Тук все още можеш да посетиш места, в които не е стъпвал турист. Имаш възможност да се докоснеш до села, в които животът продължава с ритъма отпреди няколко столетия и в които пътуването е носител на истинско познание за Европа. Европа такава, каквато никога вече няма да бъде. Тук вкусът на храната, въздухът и гледката идват сякаш от друго измерение, а карането на колело, спускането по снежни кулоари, извън пистите или просто ходенето пеша или със снегоходки са само претекст. Същността е пътуване навътре в нас и назад във времето.

Популярните напоследък алтернативни форми на туризъм обединяват туристически пакети или отделни услуги, които са алтернатива на масовия продукт. Такива са селският, екологичният и планинският туризъм. Преходите със ски, с колело в планината, с коне, спускането с лодки, гмуркането и посещението на неосветени пещери, катеренето и преминаване на алпийски маршрути са особено популярни сред любителите на т. нар. приключенски туризъм, който също е част от алтернативния. Принадлежащият към тези форми тематичен туризъм пък е свързан с културно-историческото наследство, езотеричните места, религията, виното, традиционната кухня, етнографията, народната музика и занаятите.
За алтернативен туризъм в България може да се говори от 90-те години на ХХ век. Страната ни разполага със забележителни природни и културно-исторически ресурси за развитие на различен от масовия туризъм.

ЕКОТУРИЗЪМ

Заражда се в Северна Америка в средата на 80-те години като следствие от развитието на пътувания в най-отдалечените места със запазена природа.
Най-много и разнообразни програми за екотуризъм съществуват в страните с голямо биоразнообразие, с национални паркове и местни общности, съхранили традициите си. Понятието екотуризъм в света включва наблюдение на големи животински екземпляри като носорози, лъвове, горили в естествените условия на джунглата или пък китове и костенурки в големите морски басейни и океаните. Друго интересно място за екотуризъм са полярните ширини, където туристите могат да се любуват на мечки и тюлени на място, в което духът на цивилизацията все още не се усеща. В България достойни обекти по световните стандарти са кафявата мечка в Стара планина, Рила и Пирин, пеликаните в езерото Сребърна и птиците по Черноморското крайбрежие. За любителите на флората интересни са ботаническите турове с тема „орхидеи” и посещението на природните резервати Боатин, Парангалица и Баюви дупки – Джинджирица.
ПРИКЛЮЧЕНСКИ ТУРИЗЪМ

При този вид туризъм доминира общуването сред природата и активното участие на туристите. Има своите най-големи привърженици сред младежите и хората, работещи в стресова среда, за които срещата с девствената природа, съчетано с определена активност или спорт, е от изключителна важност. Това е и най-динамично развиващият се сегмент в световния туризъм и България разполага с отлични условия за него.

СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ

Селският и агро-туризъм също са разновидности на алтернативния туризъм. Тяхното зараждане е свързано със следвоенното възстановяване на Западна Европа, където чрез подпомагане на инициативи на земеделски стопани в областта на туризма се задържа населението в селските райони и се постига тяхното възраждане.
Този вид туризъм се характеризира с престой в селска среда, контакт с домакините, достъп до стопанството или престой във ферMinolta DSCма. Той може да се яви като преминаващ, т.е. престой в рамките на обиколен тур, или като уикенд. И в двата случая туристите очакват да се включат в ежедневието на домакинството: беритба на плодове и зеленчуци, билки, приготвяне на традиционни ястия, включване в обичаите и празниците на района, наблюдение или обучение в местните занаяти, фолклорни и земеделски традиции. Тези дейности обикновено се допълват с различни видове активен или културен туризъм – планинско колело, езда, посещение на манастири, музеи, археологически забележителности или училище по занаяти и най-често е комбинация от всичко това.

Най-големи възможности за алтернативен туризъм в България има в Родопите, Рила, Пирин и Централен Балкан.
Родопите са обичано място за отдих сред природата. Там вече са отворили врати множество къщи за гости, където туристите се радват на топло посрещане и грижливо обслужване. Предлагат се пешеходни и велосипедни преходи, конна езда, рафтинг, каяк, наблюдение на птици и други.
Районът на Рила и Пирин се отличава с висока надморска височина. Тук преобладават пешеходните преходи с различна продължителност и натоварване. Настаняването е предимно във високопланински хижи. В селата около планините съществуват места за настаняване от типа “къщи за гости” и по-малки хотели. За любителите на силните усещания по поречието на р. Струма има условия за рафтинг.
Централен Балкан също предлага не малко възможности за алтернативен туризъм. В селата както от северната част на Стара планина, така и от юг съществуват добри условия за селски туризъм. Оттам са изходните пунктове за екскурзии във високата част на планина, където могат да се срещнат някои от животинските обитателите на парка. Има възможност туристите да бъдат придружени от планински водач, който може да се открие в някой от туристическите информационни центрове. От него ще научите историята на района и той ще ви помогне при разпознаването на растенията и останалите елементи от заобикалящата среда. Около град Сопот има условия за практикуване на различни екстремни спортове, включително парапланеризъм и катерене.
Уникалното българско природно, историческо и културно наследство без съмнение предизвиква голям интерес както у нас, така и в чужбина. През последните години се забелязва увеличение на туристите от Германия, Франция, Англия, Израел, Холандия, САЩ, Скандинавските страни и Япония, отчитат от Българска асоциация за алтернативен туризъм. Много
граждани на Европа дори се установиха да живеят постоянно в българските села и малки градчета.
Не е възможно обаче да се определи съотношението на българите и чужденците, които ползват услугите на алтернативния туризъм. Наблюдава се тенденция за различие в профила на туристите. Сред чужденците, посещаващи България с цел активна почивка, преобладават хората между 35 – 55 години, които имат опит в подобен вид ваканция, и нашата страна е поредното място, което искат да посетят. Обикновено те са опитни и ерудирани, с любопитство към местния бит и култура и високи очаквания по отношение на предлагания продукт. Българите, които ползват подобни услуги, са по-скоро млади хора, търсещи нещо различно и интересно за своята ваканция.

Add comment

66 + = 72