Cherga BG

Акценти в октомврийски брой на списание “Черга БГ”

03.10.2016 г.
cherga83-768x752Скъпи приятели и читатели,
В новия брой на списание „Черга БГ“ сме подготвили много интересни и разнообразни по тематика интервюта, статии и любопитни факти.

Част от акцентите в брой 83:
XI Международна научна конференция „Химия, физика и биология на водата“
Медиен партньор сп. „Черга БГ“

Над 150 бележити учени от цял свят участваха в XI – та Международна научна конференция “Химия, физика и биология на водата“. За трета поредна година на България е предоставена високата чест да организира престижния форум, след като девет години той се провеждаше в град Сиатъл (САЩ).

Ексклузивно интервю с Проф. Джералд Полак – Председател на XI Международна конференция “Химия, физика и биология на водата“.

Водата – сътворителка на феномена България
Лечебните качества на българските води са били прочути още в дълбока древност. Край минералните извори са съграждани светилища, лечебници и цели градове. Така са възникнали градове като София, Хисаря, Сандански, Кюстендил и др.

Н.Пр. посланикът на Сърбия Владимир Чургус: Заедно можем повече и ще живеем по-добре
„Работим по съвместни проекти в областта на туризма и културата, които са нашето бъдеще,“ заяви посланик Чургус в интервю за сп. „Черга БГ“.

БАЛКАНСКА ЧЕРГА
Продължаваме и с нашата рубрика „Балканска Черга“, в която благодарение на представителството на сп. „Черга БГ“ в Сърбия, имаме отличната възможност да запознаваме читателите ни с приликите между нашите две държави, както и да представяме интересни дестинации и забележителности в Сърбия.

В октомврийския брой ще научите за:
Ташмайдан – кътче от Белград
Любознателният турист може да открие доста интригуващи неща в гостоприемната и приветлива столица на Сърбия. В нея има над 30 музея и художествени галерии. Прочута е и красотата на модерния град – пристанище на две реки: Сава и Дунав. Белград предлага много възможности за културен туризъм, в съчетание с прекрасните пейзажи на крайречните паркове и градини.

Сокобаня – зеленото сърце на Сърбия
Сокобаня е курортен град, разположен на 60 км. от Ниш, на 400 м. надморска височина, сред планините на Югоизточна Сърбия. Прекрасната природа с гъсти гори, чисти реки, сини езера, тайнствени пещери, термални лечебни извори и уникален въздух, му отреждат признанието „Зеленото сърце на Сърбия“.

На гости при съседите в Ниш
В Югоизточна Сърбия, край бреговете на река Нишава е разположен Ниш – един от най-старите градове на Балканите, наричан „Портата между Изтока и Запада“.

Златната обеца от Синемоорец
В разбита при строежи могила край с. Синеморец (област Бургас) екипът на професор Даниела Агре открива случайно през 2006 г. златно съкровище с общо 180 предмета – сред тях е и уникалната златна обеца от Синеморец.

Специално за „Черга БГ“ – интервю с Д-р Мустафа Хаджи – главен мюфтия на България.

Свети Димитър – господарят на зимата
На 26 октомври, в началото на есента, с първия зимен полъх долита и Свети Димитър.Един от най-почитаните християнски светци великомъченици. Легендите разказват, че през III в. светецът открито изповядвал словото на Христа и загинал за вярата си, убит от римския император Галерий Максимиан.

Последният тракийски владетел Севт III
Севт III е последният значим тракийски владетел на Одриското царство. Той застава начело на тракийското царство във време, когато Тракия става част от империята на Александър Македонски. През 2004г. известният български археолог Георги Китов прониква в гробницата на царя на одрисите и намира предмети, които ще го увековечат завинаги.

В брой 83 на Списание „Черга БГ“ ще научите още много интересна информация за българската култура, история, традиции и туризъм.

Илиян Димитров

Add comment

+ 89 = 90