Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

659 плаката на автори от 30 държави
представят в НДК културната сцена и арт фестивалите на света!

 

От 5 до 27 ноември 2019 година за пръв път във фоайетата на НДК ще бъде експонирано международното триенале на сценичния плакат – София. Създадено преди 25 години от Божидар Икономов (1943 – 2016), Божидар Йонов и Албена Спасова, триеналето се утвърди като едно от големите и влиятелни международни изложения в сферата на плаката и единственото, фокусирано върху културната сцена.

Колекцията на 9-тото издание е внушителна панорама на най-доброто, създадено през последните три години, а специалната тема – арт фестивали представя огромното им многообразие по цялата планета. Мода, индустрия, възможност за периодични срещи с богато и разнообразно съдържание, споделено с максимално широка аудитория, концентриране на голямо публично внимание върху локации, които с времето се превръщат в емблеми, фестивалите са културен феномен с много измерения и безчет рефлексии, сред които със своята артистична, достъпна и атрактивна природа се откроява ПЛАКАТЪТ. Публиката ще види плакати, посветени на различни фестивали: за традиционни и експерименталнисценични форми, за документално, игрално и анимационно кино; фестивали за класическа и съвременна музика: джаз, рок, рап, опера, хорово пеене; фестивали за дизайн, архитектура, литература, визуални изкуства, цирк, фолклор, танц, вино, вкл. и такъв на предпремиерите…

Сред показаните плакати се открояват няколко много интересни и стойностни серии: изложбата на членовете на международното жури (Лекс Древински, Германия; Радован Йенко, Словения; Агнешка Жемишевска, Полша; Божидар Йонов, България), която заедно с плакатите в памет на Божидар Икономов е експонирана във фоайето на театър „Азарян“; почетното участие на Костадин Отонов по повод на неговата 70-та годишнина, специалното представяне на плакатите от последните 9 издания на прочутия Холандски фестивал, дело на водещото дизайнерско студио „Тоник“, кураторските проекти „Молиер без граници“ и „Драконът“ на Димитър Трайчев. Триеналето не само повдига завесата към българската и световна културна сцена, но и поставя въпроса за това умеем ли адекватно да рекрамираме културните събития? Нуждаят ли се тези събития от плакати – истински, талантливи, провокативни, стилни, със силни послания и със сериозни естетически качества – достойнства, които ги отличат от обичайната агресивна комерсиална и политическа рекламна? Публикатаима уникалната възможност да се срещне с избрани плакати, посветени на различни арт събития от световната сцена, за да се убеди, че те не само ги регистрират и рекламират, а създават неповторима визуална среда, изпълнена с провокации и очаквания.

ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЧЛЕНОВЕТЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ:

5 ноември, 11.30, НХА, ателие 7, София, „Шипка” 1

Официално откриване и обявяване на наградите:

5 ноември, 18.00 часа, НДК

НДК, Мраморно фоайе, вход А4 (от страната на бул. „Витоша)

ОЧАКВАМЕ ВИ!

9. Международно триенале на сценичния плакат е част от Календара на културните събития на СО за 2019, осъществява се с подкрепата на НДК, Столична програма „Култура“, Национален фонд „Култура“, Фонд „Култура“ – Варна, Полския институт, Посолствата на Полша и Словакия в София, НХА, СБХ и с безценната заслуга на всички участници.

 

Информация за автори, журьори, съпътстващи събития и връзка с организаторите:

0888 90 14 14, АлбенаСпасова; www.triennial.orbitel.bg

По повод на 9-тото триенале са организирани акции в градска среда,

които връщат плаката в неговата най-престижна галерия – УЛИЦАТА:

  • Входът към Кинофакултета на НАТФИЗ, ул. „Раковски“ 114, както и цялото вътрешно пространство на клуб К.Е.В.А. е аранжирано от Мариета Ценова с избрани плакати от колекцията на триеналето „Антология на българския кино и театрален плакат“ .

Представени са забележителни образцина българския филмов и театрален плакат от втората половина на 20 в.Близо 40-те плаката са подбрани от колекцията “Антология на българския плакат”,изложбено-изследователски проект наМеждународното триенале на сценичния плакат – София.Експонатите представят разцвета на българската плакатна школа, когато плакатът е част от мощна културна индустрия, обвързваща плаката с процесите на реклама и разпространение на филми и театрални спектакли. Публиката може да се увери в художествените достойнства, скандално-провокативния тон и удивителната им способност и днес да имат актуално и модерно внушение.

  • Национално музикално училище „Л. Пипков“, ул. „Оборище“ 17, BG тон&образ

Международното триенале на сценичния плакат – София създаде проекта, за да разкрие малкоизвестни проявления на графичния дизайн от близкото ни минало. Във фокуса на вниманието са българските грамофонни плочи, сред чиито достойнства е и разнообразното им визуално съдържание. Без да претендира за изчерпателност, BG тон&образ е пръв опит да бъде извадено от анонимност творчеството на няколко поколения български художници, работили за Балкантон и създали образци с универсални и неувяхващи послания. Близо стоте изображения, условно обединени в няколко тематични групи, ни подсказват, че следите от една изчезнала културна индустрия могат да получат нов живот в съвременното духовно и публично пространство;

  • Посолството на Република Полша от страната на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ . Върху оградата на посолството са наградените и селектирани плакати от националния анонимен конкурс , посветен на 70 годишнината от създаването на Полския институт в София;
  • 95 СУ „проф. Иван Шишманов“, жк „Хаджи Димитър“, ул. „Ангел войвода“ 66,

избрани фестивални плакати от колекцията на международното триенале;

  • Национална художествена академия, оградата от страната на бул. „В. Левски“,

избрани фестивални плакати от колекцията на международното триенале;

  • Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Пловдив. Оградата на гимназията е домакин на Международната плакатна акция „Буквите на България – азбука на Европа“, дело на 30 автора, сред които някои от най-влиятелните фигури в света на плаката.

Повече за международното жури:

Чуждестранните членове на журито за наградите са забележителни, талантливи и разпознаваеми автори с неповторими творчески почерци, а артистичните им и житейски пътища олицетворяват взаимопроникването между стилове и културни традиции, както и огромното влияние на полската плакатна школа върху съвременния плакат. Лекс Древински освен с приз от триеналето в София е може би най-награждаваният европейски плакатист, роден и завършил в Полша и свързал блестящата си кариера на художник и професор с Германия. Радован Йенко, също е професор, но в Любляна, а плакатите му за Малкия театрален фестивал в Дубровник, отличени с голямата награда на предходното триенале са пример за пъстър и изтънчен микс от образи и послания, полско влияние (авторът е възпитаник на великия Томашевски) и световно признание. Агнешка Жемишевска е представител на новата вълна плакатисти, преподавател, куратор, изследовател и блогър с активно присъствие в актуалните процеси на рекламния и графичен дизайн. Те заедно с българските журьори проф. Божидар Йонов и доц. Георги Лозанов ще определят наградите, непосредствено преди откриването на триеналето.

 

Повече за триеналето:

Историята на триеналето включва 9поредни издания, повече от 100 акции и международни проекти, изложби в България в над 70 града в целия свят; десетки каталози и албуми. За 25 години са представени хиляди плаката от близо 60 държави от всички континенти, а фондът му надхвърля 5000 експоната.Зад внушителните цифри и данни се крие желанието на организаторите да създават не само актуална професионална платформа за сценични плакати, но и за обмен на идеи в съвременните визуални и сценични изкуства. След 9 издания и 25 години триеналето е показателно за тенденциите и посоките в графичния и рекламен дизайн, както в локален, така и в глобален план. Желанието за съизмеримост с високите световни образци като средство за налагане и отстояване на професионални критерии е водещ възглед при подбора на съпътстващите изложби и при съставянето на международното жури. Неговите чуждестранни членове са великолепни и признати автори, знакови имена в световния графичен дизайн – те са не само представители на водещи национални школи (Полша, САЩ, Франция, Финландия, Япония и др.), а и сами, като професори по плакат с множеството последователи и ученици, са сред онези фигури и авторитети, които реално влияят върху бъдещето на плакатното изкуство. Сред гостите на триеналето са били основателите и ръководителите на повечето авторитетни международни изложение за плакат – международното биенале на плаката във Варшава (Лех Майевски, Полша); Фил Рисбек – професор в университета в Колорадо, главната фигура в организацията на престижното международно биенале на плаката – Колорадо, САЩ, основателят на биеналето в Лахти, Финландия – Тапани Артомаа, основателят и директор на Мексиканското триенале – Хавиер Бермудес, както и легендарни фигури като Алън Флетчър, Великобритания; Шигео Фукуда, Япония; Жоао Машадо, Португалия и др.

 

Share Button