Cherga BG
Балкана

70 души чистят Балкана – започна почистване на защитени територии

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

70 души чистят Балкана в рамките на традиционното почистване на защитени територии, организирано от Екологично сдружение За Земята.

Голямото почистване вече започна в Национален парк Централен Балкан и Природен парк Българка. Доброволческата инициатива ще продължи до 10 септември, кто участниците ще съчетаят труда с чистия въздух.

Посланието на кампанията – Боклукът в раницата – цели да мотивира не само към почистване на вече изхвърлени сред природата отпадъци, но и да събуди по-отговорно отношение към планината и природата.

Дейностите старират на хижа Независимост, след което почистване ще има по маршрута на хижите Мазалат и Триглав. Тази година едно от предизвикателствата е да се почисти и местността Узана, която през летния сезон е силно посещавана от туристи, поради което замърсена с отпадъци, оставащи след тях.

От За Земята са осигурени работни ръкавици, чували, места за палаткуване и вегетарианска храна за всички участници. Организаторите се грижат и за извозването на събраните отпадъци до лицезирани депа или рециклиращи съоръжения. Доброволците са поканени да направят дарение от 10 лева, което отива във фонда за следващото почистване.почистване

Преди започването на работата високопланинските чистачи преминават първоначален инструктаж, след което групата се разпределя на няколко лъча, които покриват различни части от маршрута. Планинските вечери са отредени за споделена почивка край огъня с увлекателни беседи и дискусии по природозащитни теми.

Инициативата на За Земята е една от най-масовите и запазила се през годините природозащитна дейност в България. Почистване се провежда всяка година без прекъсване от 1999та до днес. През годините в кампанията са се включили над хиляда доброволци, които са допринесли за почистването на близо 90 тона отпадъци, включително под формата на разпадащи се сгради. Приносът на Чистенето към природозащитното движние в България бе отличено през 2016 с награда на журито за най-успешна кампания свързана с опазване на биоразнообразието.

Редактор Едно

Add comment

− 2 = 4